Китайски учени обясниха защо хлебарките са толкова издръжливи и трудно

...
Китайски учени обясниха защо хлебарките са толкова издръжливи и трудно
Коментари Харесай

Учени обясниха защо не могат да бъдат унищожени хлебарките

Китайски учени обясниха за какво хлебарките са толкоз издръжливи и мъчно се унищожават - това се дължи на невероятната им ДНК, написа в. " Дейли мейл ".

Специалисти от университета в Шанхай са открили, че тези инсекти имат специфичен комплект гени, които им оказват помощ да възстановят загубен крак, да ядат токсични храни и да оцеляват при необикновено сложни условия. Същият този " комплект " в ДНК на хлебарките ги прави високо устойчиви на заболявания. Тези твари могат да се похвалят с един от най-богатите геноми, познати измежду насекомите, като по този индикатор отстъпват само на
скакалците.

Като цяло хлебарките имат 20 000 гена, тъкмо колкото имат и хората , акцентира създателят на изследването Шуй Чжан. Сред тях има профилирани гени, които оказват помощ на тези насекоми да надушват храна, изключително когато тя е ферментирала.

Друг комплект управлява процесите на вътрешна дезинтоксикация в организма им. По този метод хлебарките имат построен висок предел на търпимост към токсини. Други гени се грижат за битка с инфекциите, което разрешава на популациите им да живеят в доста нездравословна среда.

Китайските експерти са изучили изцяло ДНК на американската хлебарка . Специалистите са открили, че тя не може да оцелее при нуклеарен апокалипсис, само че може да преживее съвсем всички останали катаклизми.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР