Китайски официални лица са поискали от иранските си колеги да

...
Китайски официални лица са поискали от иранските си колеги да
Коментари Харесай

Китай притиска Иран да овладее атаките на хусите в Червено море

Китайски публични лица са поискали от иранските си сътрудници да оказват помощ за ограничението на офанзивите против кораби в Червено море от подкрепяните от Иран хуси или да рискуват да навредят на бизнес връзките с Пекин, предава " Ройтерс ", базирайки се на четирима ирански източника и посланик, осведомени с въпрос сподели.

Дискусиите за офанзивите и търговията сред Китай и Иран се състояха на няколко скорошни срещи в Пекин и Техеран, споделиха иранските източници, отказвайки да дават детайлности по кое време са се състояли или кой е участвал.

" По принцип Китай споделя: " Ако нашите ползи бъдат накърнени по някакъв метод, това ще се отрази на бизнеса ни с Техеран . Така че кажете на хусите да проявят въздържаност ", сподели ирански чиновник, осведомен за договарянията, който приказва с " Ройтерс " при изискване анонимност.

Атаките, които съгласно хусите са, покачиха разноските за мореплаване и застраховка, като прекъснаха основен търговски път сред Азия и Европа, употребен необятно от кораби от Китай.

Китайските публични лица обаче не са обществено създали никакви съответни мнения или закани за това по какъв начин комерсиалните връзки на Пекин с Иран могат да бъдат наранени, в случай че неговите ползи бъдат накърнени от офанзивите на хусите, споделиха четиримата ирански източника.

Докато Китай е най-големият търговски сътрудник на Иран през последното десетилетие, комерсиалните им връзки са до-голяма степен едностранни.

Китайските петролни рафинерии, да вземем за пример, купиха над 90% от износа на недопечен нефт на Иран предходната година , съгласно данни за следене на танкери от компанията за търговски разбори Kpler, защото глобите на Съединени американски щати държаха доста други клиенти надалеч, а китайските компании завоюваха от огромни отстъпки.

Иранският нефт обаче съставлява единствено 10% от вноса на недопечен нефт в Китай и Пекин има набор от снабдители, които биха могли да запълнят дефицита от другаде.

Иранските източници споделиха, че Пекин е дал да се разбере, че ще бъде доста отчаян от Техеран , в случай че кораби, свързани с Китай, бъдат ударени или ползите на страната бъдат наранени по някакъв метод.

Потърсен за коментар по отношение на срещите с Иран за разискване на офанзивите в Червено море, китайското министерство на външните работи сподели: " Китай е откровен другар на страните от Близкия изток и се ангажира да предизвиква районната сигурност и непоклатимост и да търси общо развиване и разцвет. "

" Ние твърдо поддържаме страните от Близкия изток в укрепването на тяхната стратегическа самостоятелност и обединяването и съдействието за разрешаване на проблемите на районната сигурност ", се споделя в известието, забелязано от Reuters.

Четирите ирански източника споделиха, че не е ясно дали Иран ще предприеме някакви дейности след полемиките с Пекин.

Залозите са високи за Иран, защото Китай е една от дребното сили, способни да обезпечат милиарди долари вложения, от които Техеран се нуждае, с цел да поддържа потенциала на петролния си бранш и да поддържа стопанската система си на повърхността.
 Хусите прогониха търговски и военни кораби на Съединени американски щати в Червено море
Хусите прогониха търговски и военни кораби на Съединени американски щати в Червено море

Експлозии са им попречили да прекосят протока Баб ел-Мандеб
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР