Китайски изследователи обявиха впечатляващ скок в плътността на литиевите батерии

...
Китайски изследователи обявиха впечатляващ скок в плътността на литиевите батерии
Коментари Харесай

Постигнат е рекорден специфичен капацитет на литиевата батерия

Китайски откриватели оповестиха впечатляващ скок в плътността на литиевите акумулатори – до 711Wh/kg. За съпоставяне, захранващите детайли Tesla 4680 се отличават с индикатори от порядъка на 244-296Wh/kg. По този метод клетките с рискова компактност, тествани наскоро в Пекин, съставляват голям скок напред в съпоставяне със статуквото, даже и да са фокусирани единствено върху максимизирането на един индикатор. Научната работа е оповестена в изданието Chinese Physics Letters.

Сегашните акумулатори са задоволително положителни, с цел да се употребяват в електробомилите. Но в други области – като мощни мобилни устройства, високопроизводителни електрически мотоциклети и най-много електрически самолети и eVTOL – производителите изискват акумулатори, които могат да съхраняват повече сила при доста по-ниско тегло.

На пазара към този момент се появяват някои много впечатляващи нови акумулатори, като да вземем за пример „ кондензираната батерия “ на CATL с потенциал 500Wh/kg. Но когато става въпрос за захранващи детайли, фокусирани само върху оптималната характерна сила, предходната най-висока стойност, записана в миналото, е 575Wh/kg, тествана от професор Джеф Дан и неговия екип в университета Dalhousie.

Сега екип от Института по физика към Китайската академия на науките счупи този връх. Малкият екип е създал акумулаторна батерия с потенциал 10 Ah, употребявайки свръхтънък анод от литиев метал и богат на литий катод от манганов оксид.

Екипът е разширил диапазона на напрежението на зареждане/разреждане и е проучил нужната структурна непоклатимост на катода, както и подробна информация за това по какъв начин модификациите на повърхността на литиевия анод въздействат върху метода, по който литиевите йони се отсрочват върху електрода и се разтварят в него при зареждане и разреждане на батерията.

Батерията сподели 711,3 ватчаса на кг и изключителна обемна енергийна компактност от 1653,65 ватчаса на литър.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР