Китайски хакери са откраднали 60 000 имейла от висши служители на Държавния департамент през май, казва източник

...
Китайските хакери, които пробиха множество правителствени агенции на САЩ през
Коментари Харесай

Китайските хакери, които пробиха множество правителствени агенции на САЩ през май, откраднаха около 60 000 имейла от високопоставени служители на Държавния департамент, включително информация за маршрутите на пътуване на служители, каза служител на Сената, информиран по въпроса, каза пред CNN.

Новите подробности от брифинг на сенатори и техни служители илюстрират как се твърди, че китайските агенти са претърсили входящите кутии на висши американски дипломати, фокусирани върху дипломацията в Тихия океан преди високозаложеното пътуване до Китай от държавния секретар Антъни Блинкен през юни.

Хакерите нападнаха некласифицираните имейл акаунти на девет служители на Държавния департамент, фокусирани върху Източна Азия и Тихия океан, и друг служител, който работи по европейски въпроси, според служител в офиса на републиканския сенатор Ерик Шмит от Мисури. Служителят, който отказа да бъде назован, присъства на брифинг за хакерската кампания, който високопоставени ИТ служители на Държавния департамент дадоха на Сената в сряда.

Хакерите също са успели да получат достъп до списък с всеки имейл адрес на Държавния департамент, според служителя на Сената. Този вид разузнаване може да бъде полезна информация за всякакви последващи хакерски усилия, насочени към Държавния департамент.

Скритата хакерска кампания експлоатира софтуера за електронна поща на Microsoft и започва с хакерите, които пробиват инженер на Microsoft, каза компанията. Кибер проникванията показаха скока, който Китай е направил в своите кибер възможности, според експерти, и накараха американските законодатели и служители от администрацията на Байдън да проучат внимателно зависимостта на правителството на САЩ от технологията на Microsoft.

Кампанията за кибершпионаж наруши некласифицираните имейл акаунти на американския посланик в Китай Никълъс Бърнс, министъра на търговията Джина Раймондо и Даниел Критенбринк, помощник-държавен секретар за Източна Азия, който пътува с Блинкен до Китай през юни, съобщи CNN по-рано.

Републиканският представител Дон Бейкън от Небраска, който е критичен към китайското правителство, каза, че също е бил проникнат от хакерите.

Държавният департамент отказа да коментира брифинга в Сената.

Китайски правителствени служители отговориха на обвиненията за хакерство, като обвиниха правителството на САЩ в извършване на кибератаки срещу Китай.

В изявление за CNN Шмит приветства брифинга, но каза, че разследването му на хаковете „далеч не е приключило“.

„Трябва да втвърдим защитата си срещу тези видове кибератаки и прониквания в бъдеще и трябва да погледнем сериозно на зависимостта на федералното правителство от един доставчик като потенциална слаба страна“, каза Шмит.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР