Китайски боен самолет извърши ненужно агресивна маневра в близост до

...
Китайски боен самолет извърши ненужно агресивна маневра в близост до
Коментари Харесай

Китайски изтребител маневрира агресивно до американски военен самолет

Китайски военен аероплан извърши " излишно нападателна " маневра наоколо до американски боен аероплан над Южнокитайско море в интернационалното въздушно пространство, оповестиха Съединени американски щати през вчерашния ден, съобщи Ройтерс.

В изказване военното командване на Съединените щати, отговарящо за Индийско-тихоокеанския район, заяви, че китайският аероплан Джей-16 (J-16) е направил маневрата предходната седмица и предиздвикал американския аероплан АрСи-135 (RC-135) да лети през неговата турбуленция.

„ Съединените щати ще продължат да летят, плават и работят... безвредно и отговорно – на всички места, където интернационалното право разрешава ", се споделя в изказването.

Видеоклип сподели изтребител, който минава пред носа на американски аероплан АрСи-135 и пилотската кабина се тресе от турбуленцията.

Китайското посолство във Вашингтон не е дало отговор веднага на настояването за коментар. В предишното Китай е заявявал, че изпращаните от Съединени американски щати кораби и самолети в Южнокитайско море не способстват за мира.

Днес Пекин упрекна Съединени американски щати в " провокация " във връзка на случая, съобщи Франс прес.

Такива прехващания на самолети се случват от време на време. През декември китайски боен аероплан се приближи на 3 метра от американски боен аероплан и го принуди да предприеме маневри за отбягване на конфликт в интернационалното въздушно пространство.

Последният случай беше предшестван от, по определението на Съединени американски щати, нова наклонност за все по-опасно държание на китайските военни самолети.

Инцидентът се случи преди Китай да отхвърли настояването на министъра на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин да се срещне с китайския си сътрудник в коридорите на Азиатската среща на върха за сигурността в Сингапур " Диалог Шангри-Ла " тази седмица.

Високопоставен боен чиновник на Съединени американски щати, поискал анонимност, сподели, че от 2021 година Китай е отклонил или не е дал отговор на повече от 10 претенции за диалог от страна на Пентагона, съобщи Българска телеграфна агенция.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР