Китайската полупроводникова индустрия постигна независимост на ниво 14 нанометра(снимка: SMIC) Китай

...
Коментари Харесай

Китай вече има собствена 14-нм технология за чипове


Китайската полупроводникова промишленост реализира самостоятелност на равнище 14 нанометра
(снимка: SMIC)

Китай публично удостовери, че разполага с нужния потенциал за огромно произвеждане на модерни чипове по 14-нанометрова технология. Новината идва от представител на общинското държавно управление на Шанхай, където, по думите му, са съсредоточени високотехнологичните китайски компании.

Шанхай се е трансформирал в напреднал софтуерен център, благодарение на който Китай може да продължи напред в развиването на полупроводниковата си промишленост, макар глобите, наложени от Съединените щати, съобщи Ю Джинченг, шеф на общинската комисия по стопанска система и цифровизация, представен от Global Times.

В града има компании, които могат да създават всеобщо 14-нм чипове, да създават 90-нм литографски машини, да сглобяват 5-нм ецващи машини и да създават силициеви плочи с диаметър 300 мм. Всичко това, съгласно китайския чиновник, е изцяло задоволително за изцяло независимо произвеждане на централни процесори и 5G чипове.

За първи път китайските управляващи публично признават способността на страната да създава серийно 14-нм чипове, без да прибягва до вносна технология. Очевидно това изказване е направено като отговор на засилената в последно време интензивност на американските управляващи за въвеждане на нови антикитайски наказания.
още по темата
По-специално, Министерството на търговията на Съединени американски щати неотдавна наложи възбрана за доставка в Китай на съоръжение, което може да се употребява за произвеждане на полупроводникови чипове по стандарти, по-тънки от 14 нм.

Въпреки че 14-нм развой наподобява изостанал, тази технология може да отговори на множеството потребности на Китай, споделят специалисти. Мащабното произвеждане по 14-нм технология без подозрение ще бъде търсено от локалната автомобилна промишленост, както и в IoT сегмента.

В същото време китайските експерти изследват опциите за възстановяване на съществуващите технологически процеси и скоро може да се окаже, че страната има достъп до по-модерни индустриални стандарти. Така да вземем за пример, по-рано беше оповестено, че китайският производител по контракт SMIC е почнал да създава ASIC чипове за биткойн копачи, употребявайки 7-нм технология.

Независим разбор на тези чипове разкри, че софтуерно те са някъде сред 10- и 14-нм чипове на TSMC във връзка с геометричните размери на транзисторния гейт, само че плътността им в действителност е по-близка до 7-нм технология. Така че могат да се чакат всевъзможни изненади от китайските производители на полупроводници и не е несъмнено, че санкционният напън ще успее да спре техния прогрес.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР