Китайската политика към уйгурското малцинство е срам за човечеството, заяви

...
Китайската политика към уйгурското малцинство е срам за човечеството, заяви
Коментари Харесай

Турция определи китайската политика към уйгурите като срам за човечеството

Китайската политика към уйгурското малцинство е позор за човечеството, съобщи турското външно министерство, представено от Асошиейтед прес и Франс прес.

Говорител на външното министерство съобщи през вчерашния ден, че "вече не е загадка ", че Китай е задържал над милион уйгури в лагери, които той дефинира като "концентрационни ". Тюркското мюсюлманско население в Западен Китай е подложено на напън и на систематична асимилация, добави той.

Турция е показала позицията си пред Пекин на всички нива, акцентира представителят, който прикани управляващите да затворят лагерите и да съблюдават човешките права на уйгурите.

Преди време турският президент Реджеп Тайип Ердоган упрекна Китай в геноцид, само че по-късно откри по-тесни дипломатически и стопански връзки с Пекин, напомня АП. Китайските управляващи ускориха ограниченията за сигурност, подхванати по отношение на уйгурите след кървясъл протест през 2009 година. Много уйгури избягаха, като огромна част от тях се насочиха към Турция.

Пекин отхвърля обвиняванията и дефинира лагерите като "центрове за професионално образование ", целящи да предотвратят ислямистката радикализация, напомня Агенция Франс Прес. Според китайските управляващи центровете в Синцзян не са ориентирани към съответна етническа група.

До момента водещите мюсюлмански страни не са заели позиция по този въпрос, внимавайки да поддържат положителните си връзки с Китай.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР