Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) потвърди инвестиционния си интерес към

...
Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) потвърди инвестиционния си интерес към
Коментари Харесай

Китайски инвеститор: Дайте да строим АЕЦ "Белене"

Китайската национална нуклеарна корпорация (CNNC) удостовери капиталовия си интерес към плана АЕЦ „ Белене “. Това стана ясно по време на провела се през днешния ден среща на заместител министър-председателя Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова с представители на компанията.

От българска страна беше очебийно, че възможната реализация на плана ще премине през осъществяване на конкурсна процедура за избор на стратегически вложител. „ Няма да бъдат предоставяни държавни гаранции по плана или сключвани дълготрайни контракти за изкупуване на създадената електрическа енергия “, съобщи вицепремиерът Дончев.

Китайската страна бе осведомена, че доставеното от " Атомстройекспорт " съоръжение се съхранява според инструкциите на заводите-производители.

В осъществяване на решение на Народното събрание от март тази година, сега работна група в Министерството на енергетиката проучва вероятните разновидности за потребление на наличното за плана „ Белене “ съоръжение по най-хубавия метод, изясни министър Петкова.

Представителите на CNNC потвърдиха желанието си да вземат участие при възможното осъществяване на процедура за избор на вложител по отношение на плана „ Белене “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР