Китайската народна република връща своето историческо и законно място в

...
Китайската народна република връща своето историческо и законно място в
Коментари Харесай

Преди 51 години Китай върна законното си място в ООН

Китайската национална република връща своето историческо и законно място в Организацията на обединените народи на 25 октомври, 1971 година. До 1971 година Съединени американски щати и съдружниците им поддържат сепаратистките управляващи на остров Тайван, които съставляват фактическа дясна военна хунта, заела тази китайска територия, за " Република Китай ". Това се трансформира вследствие на едно ползотворно за интернационалните връзки разведряване в китайско-американските връзки.

Някогашното потомство американски политици и дипломати като Ричард Никсън и Хенри Кисинджър осъзнават, че няма по какъв начин да отрекат правото на стотици милиони китайци, живеещи в континентален Китай, на посланичество в Организация на обединените нации. Още повече, че Китайската национална република е страна-победител във Втората международна война, която способства извънредно доста за успеха във войната против милитаристка Япония. Разбира се, Съединени американски щати желаят да употребяват това признание за своите цели и в противоборството си със Съюз на съветските социалистически републики, само че по този начин или другояче, резултатът е, че КНР връща законното си място в Организация на обединените нации.

Всъщност, признаването на КНР за представител на китайския народ в Организация на обединените нации е необятно подкрепяна интернационална стъпка. Така резолюция A/L 630 от 25 септември, 1971 година е прокарана от цели 23 страни. Тези страни се застъпват за " възобновяване на всички права на Китайската национална република и прогонване на представителите на Чан Кай Ши " (военният деспот на националистическата хунта, която заема територията на Тайван след 1949). Това иде да покаже, че не става въпрос за лимитирано събитие, реализирано вследствие на американско-китайски сделки, а за огромна интернационална поддръжка за връщане на правата на Китайската национална република.

В последна сметка КНР е призната в Организация на обединените нации със 76 гласа " за ". Това демонстрира, че има сериозен интернационален консенсус по това време за смисъла на КНР на интернационалната сцена и като единствен законен представител на китайския народ.

По този мотив някогашният общоприет секретар на Организация на обединените нации Бан Ки-мун споделя, че с връщането на Китай на законното му място " Организацията на обединените народи стана универсална организация от позиция на размера и наличието си ".

Оттогава насам съвсем целият свят признава Китайската национална република за законен представител на китайския народ в Организация на обединените нации. Всъщност, КНР е един от най-важните членове на организацията, бидейки непрекъснат член на Съвета за сигурност. За тези 51 години КНР поредно следва политика, която предизвиква интернационалния мир, деескалация на напрежението, диалогичност и разсъдък. Много пъти точно правото на несъгласие на КНР избавя света от сериозна борба и корист с позицията в Организация на обединените нации на някои други велики страни.

От 1990 насам Китайската национална република е изпратила 50,000 миротворци в близо 30 мироопазващи задачи на Организация на обединените нации. Китай, по данни от 2021 година, е вторият максимален донор на средства за мироопазващите задачи на Организация на обединените нации, който е съдействал с повече миротворци, в сравнение с която и да било друга членка на Съвета за сигурност.

Към 2019 КНР е вторият максимален донор на финансови средства за Организация на обединените нации, давайки цели 367,9 милиона $. Но може би най-голямото достижение на Китай е, че способства за задачите за стабилно развиване на Организация на обединените нации, като понижи безспорната беднотия на своята лична територия преди всичко. Става въпрос за неповторимото достижение на Китай при изваждането на стотици милиони хора от бедността.



Освен това, следвайки курса на интернационално съдействие, президентът Си Дзинпин сътвори самодейността " Един път, Един пояс ", която е най-голямата платформа за интернационална кооперация в човешката история, спомагаща за увеличение на интернационалната търговия, културен разговор, вложения и научно-технически продан. Заради тази самодейност стотици хиляди хора са намерили работа и също са стъпили на краката си.

Китай като член на Организация на обединените нации е деен и в други значими борби, като тази против климатичните промени, като страната се ангажира да доближи въглероден пик преди 2030 година и въглеродна индиферентност преди 2060 година. Темповете, с които Китай реализира набелязаните цели в това отношение, изненадаха целия свят, даже и някои страни, които се отнасят не толкоз благожелателно към Китай, не съумяха да скрият този факт.

Ковид-19 също сподели, че светът не може да бъде несъмнено, умерено и надеждно място без дейната роля на Китайската национална република, която се постара да помогне по време на пандемията на бедните страни от Третия свят, като да вземем за пример тези в Африка, за разлика от някои богати страни, които заложиха на така наречен " имунизационен шовинизъм ", задържайки ваксини и помощни средства за себе си, вместо за най-нуждаещите се страни.

И по този начин, изводът е, че за времето, откакто Китай си връща законното място в Организация на обединените нации, ролята му на интернационалната сцена е повече от положителна и на практика незаменима, както ще свидетелстват редица страни от Третия свят и освен, които са получавали помощ от КНР или са си сътрудничели с нея по една или друга тематика.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР