Китайската компания Huawei осъди позициите на ЕС, след като Брюксел

...
Китайската компания Huawei осъди позициите на ЕС, след като Брюксел
Коментари Харесай

Huawei упрекна ЕС в дискриминационен подход

Китайската компания Huawei осъди позициите на Европейски Съюз, откакто Брюксел дефинира телекомуникационния колос като риск за блока и прикани държавите-членки на Европейски Съюз да изключат нейното съоръжение от мобилните си мрежи, съобщи Агенция Франс Прес.


По-рано Европейската комисия уточни Huawei и друга китайска телекомуникационна компания - ZTE, като представляващи по-голям риск за блока, в сравнение с други снабдители на 5G услуги.

Комисията също по този начин съобщи, че ще спре да употребява услуги, доставяни от двете компании, защото Европейски Съюз подхваща стъпки да се откаже от зависимостта си от китайските софтуерни компании заради опасения за националната сигурност.

Комисарят по вътрешния пазар на Европейски Съюз Тиери Бретон прикани повече държави-членки на Европейски Съюз да отстранят фирмите от своите 5G мрежи.

В изказване на Huawei се показва, че компанията " изрично се опълчва и не е съгласна " с мненията на представителите на Комисията и „ жигосва нейния ход за ограничение на фирмите “.

" Това явно не се основава на тествана, транспарантна, справедлива и техническа оценка на 5G мрежите ", добави представител на софтуерния колос.

Според Ηuawei " рестриктивните мерки или изключванията, учредени на дискриминационни преценки, ще доведат до съществени стопански и обществени опасности. "

Дружеството е изключително ядосано от описанието на Комисията на компанията като " високорисков снабдител "


" Публичното подчертаване на обособен индивид като високорисков без правно съображение е в прорез с правилата на свободната търговия ", считат от компанията.

Съобщението на Европейска комисия пристигна три години откакто тя вкара строги правила за 5G, само че те не включваха безапелационна възбрана за който и да е снабдител и не назоваваха Huawei.

Макар че блокът желае да резервира връзките си с Пекин и да подсигурява съдействие по сериозни въпроси като изменението на климата, този ход съставлява по-строга линия по отношение на Китай след години на напън от страна на Съединени американски щати.

Миналата година Вашингтон издаде възбрана за импорт или продажба на информационно съоръжение от китайски компании, в това число Huawei и ZTE.

Съединените щати предизвестиха, че потреблението на съоръжение на Huawei може да значи даване на достъп до телекомуникационна инфраструктура, която може да се употребява за държавен шпионаж.

Англия и Канада предходната година също не разрешиха на Huawei да употребява техните 5G мрежи. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР