Китайската Huawei Technologies отбеляза най-бързия си растеж от четири години

...
Китайската Huawei Technologies отбеляза най-бързия си растеж от четири години
Коментари Харесай

Възраждането на Huawei: Завръщането на смартфон пазара изстреля печалбата

Китайската Huawei Technologies означи най-бързия си напредък от четири години насам. Възстановяването ѝ от глобите на Съединени американски щати се форсира през 2023 година с помощта на потребителския сегмент и приходите от нови бизнеси като съставни елементи за интелигентни коли. 

Приходите за предходната година са нарастнали с 9.63% по отношение на миналата, достигайки 704.2 милиарда юана (97.48 милиарда долара). Най-много за това е съдействал потребителският бизнес, нараствайки със 17.3% до 251.49 милиарда юана. 

Нетната облага за 2023 година се е нараснала със 144.5% до 87 милиарда юана през 2023 година, а маржът ѝ се е нараснал повече от два пъти на годишна база до 12.35%.

Според Huawei за рентабилността са съдействали по-високото качество на интервенциите и продажбите на някои бизнеси. 

Телекомуникационната компания се завърна на пазара на смарт телефони през 2023 година с тихото стартиране на своя Mate 60 Pro в Китай в края на август. Тестовете демонстрираха високи скорости на евакуиране с помощта на модернизиран полупроводников чип, като това се случи макар глобите на Съединени американски щати. От 2019 година насам Вашингтон ограничи до най-малко опцията на Huawei за достъп до високотехнологични артикули от американски снабдители. 

Mate 60 Pro обаче оказа помощ за увеличение на продажбите на Huawei в Китай. През четвъртото тримесечие доставките на смарт телефони на Huawei в страната набъбнаха с 47% по отношение на година по-рано, което сложи компанията на четвърто място по пазарен дял, изпреварвайки Xiaomi, съгласно Canalys. Apple резервира първото си място с 6% растеж на доставките на годишна база. 

Плавният подем на Huawei стартира през 2022 година, когато приходите на компанията набъбнаха с 0.9% до 642.3 милиарда юана. Още тогава компанията даде сигнал, че стабилизира бизнеса си след спада на продажбите с над 28% през 2021 година Нетната облага през 2022 година намаляла с 69%, което е най-големият регистриран спад. Тогава компанията се базира на възходящите цени на суровините, битката с пандемията в Китай и възходящите разноски за научноизследователска и развойна активност. 

Днес Huawei се похвали и с бизнеса си с интелигентни решения за коли, който е отбелязал растеж на приходите със 128.1% по отношение на миналата година до 4.7 милиарда юана. Компанията продава програмен продукт и други технологии на автомобилни компании. Тя също по този начин си партнира с авто производител за марката електрически коли Aito.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР