Затъналия в дългове китайски строителен предприемач Evergrande подаде молба за банкрут в САЩ

...
Китайската Evergrande Group, най-задлъжнелият строителен предприемач в света, подаде молба
Коментари Харесай

Китайската Evergrande Group, най-задлъжнелият строителен предприемач в света, подаде молба за защита от фалит в Съединените щати, докато се опитва да се преструктурира и да постигне споразумение с кредиторите.< /p>

Evergrande, някога най-добрият предприемач в Китай, изпадна в неизпълнение на задълженията си от над 300 милиарда долара през 2021 г., превръщайки се в пример за имотната криза в Китай.

Evergrande, както и дъщерното дружество Tianji Holdings, подадоха молба за защита от фалит по глава 15 в съд в Ню Йорк в четвъртък.

Глава 15 предоставя механизми за разглеждане на случаи на несъстоятелност, включващи повече от една държава.

Заявлението идва на фона на нарастващи опасения, че проблемите в сектора на имотите в Китай могат да се разпространят, тъй като растежът на втората по големина икономика в света се забавя.

От разгръщането на дълговата криза в сектора в средата на 2021 г. компаниите, които представляват 40 процента от продажбите на жилища в Китай, са в неизпълнение.

Състоянието на Country Garden, най-големият частен предприемач в Китай, също тревожи инвеститорите, след като компанията пропусна някои лихвени плащания този месец и каза, че има „големи несигурности при обратното изкупуване на корпоративни облигации“.

Наскоро Evergrande имаше задължения от $330 млрд. Неизпълнение в края на 2021 г. предизвика поредица от неизпълнения на други строители, което доведе до хиляди недовършени домове в Китай и повдигна въпроси относно мегапроекти в чужбина.

Evergrande, основана през 1996 г. в южната провинция Гуанджоу от Hui Ka Yan, разкри предложение за преструктуриране на своя дълг по-рано тази година.

Планът предлага на кредиторите избор да заменят дълга си в нови облигации, емитирани от компанията, и акции в две дъщерни дружества, Evergrande Property Services Group и Evergrande New Energy Vehicle Group.

Последните съдебни документи споменават процедури за преструктуриране в Хонконг, Каймановите острови и Британските Вирджински острови.

Evergrande каза, че кредиторите може да са в състояние да гласуват този месец за преструктуриране, с възможно одобрение от съдилищата на Хонконг и Британските Вирджински острови през първата седмица на септември.

През юли Evergrande отчете нетна загуба от повече от $113 милиарда през 2021 г. и 2022 г.

Жилищната реформа в Китай в края на 90-те години отприщи имотен бум.

Но на фона на загрижеността относно потенциалните рискове за финансовата система и икономиката от огромния дълг, натрупан от най-големите играчи в индустрията, Пекин започна да затяга достъпа на предприемачите до кредитиране през 2020 г.

Това допринесе за вълна от неизпълнения, което подкопа доверието на потенциалните купувачи и отекна в индустрията.

Пекин наскоро се опита да подкрепи сектора чрез намаляване на ипотечните лихви, намаляване на бюрокрацията и предлагане на повече заеми на разработчиците.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР