Китай заяви, че в събота бреговата му охрана не се

...
Китай заяви, че в събота бреговата му охрана не се
Коментари Харесай

Китай твърди, че допуснал филипински десант до спорна плитчина

Китай съобщи, че в събота бреговата му защита не се е пробвала да блокира акцията на Филипините за втурване от въздуха на доставки до противоречива плитчина, за която имат искания и двете страни. Пекин заяви за " особено съглашение " сред двете страни на фона на продължаващото опълчване, предава Ройтерс.

Филипините отхвърлиха тази информация, заявявайки, че имат право да организират задачи за доставяне на намиращия се там транспортен съд на Втората Томасова плитчина в Южнокитайско море, която се трансформира в място на поредност от ескалиращи борби.

Бреговата защита на Китай сподели в събота, че на 21 януари аероплан от Филипините е хвърлил хранителни запаси на войските на транспортен съд от времето на Втората международна война, съзнателно затънал в плитчината.

Филипините не са оповестили преди този момент за десант на няколко морски пехотинци в плитчината и в изказвания тази седмица не потвърдиха, че това се е случило.

Миналия месец Манила упрекна корабите на китайската брегова защита, че са употребявали водни оръдия и са блъснали филипинските снабдителни лодки, ориентирани към плитчината, в " сериозна ескалация ". По това време китайското външно министерство сподели, че ходовете на Китай са били " професионални, рационални и законни ", а филипинските плавателни съдове са пренебрегнали предизвестията на китайската брегова защита и са " настояли да обхванат " във водите покрай плитчината.

В изказването си в събота Китай сподели, че е постигнал " краткотрайни, специфични договорености ", с цел да разреши доставката по въздух до остарелия транспортен съд на филипинските военноморски сили " Сиера Мадре ". Филипините съзнателно са закотвили кораба на плитчината през 1999 година, с цел да отстояват претенциите си за суверенитет върху атола.

Китай претендира за суверенитет над по-голямата част от Южнокитайско море, рекламация, която се врязва в изключителните стопански зони (ИИЗ) на Виетнам, Филипините, Малайзия, Бруней и Индонезия.

Плитчината се намира на към 190 км от филипинския остров Палаван.

" Не е нужно да получаваме позволение от никого, в това число от китайската брегова защита, в случай че правим доставки по какъвто и да е метод, без значение дали посредством транспортен съд или по въздух ", сподели представителят на Съвета за национална сигурност Джонатан Малая пред държавната телевизия PTV-4 в понеделник

" Не е нужно да желаеме позволение от която и да е страна ", сподели той, без да удостовери или отхвърли известия от Китай десант.

В предходни години Филипините са спускали храна и вода на войските на плитчината, откакто корабите за доставки бяха блокирани от китайски кораби.

Малая сподели, че няма " нищо правилно " в каквото и да е особено съглашение за въздушния десант, което той назова " плод на въображението на китайската брегова защита ".

Говорителят на военноморските сили на Филипините, Рой Винсент Тринидад, повтори тази позиция във вторник, като сподели, че даването на поддръжка по въздух или транспортен съд е " в нашите конституционни пълномощия ".

В изказването си китайската брегова защита съобщи, че ще продължи да пази правата и ползите на Китай при Втората Томасова плитчина и прилежащите й води.

Китай притиска Филипините да изтеглят кораба въз основа на " по-ранно заричане на Манила ". Президентът на Филипините Фердинанд Маркос - младши отхвърли сходно заричане.

Представители на Филипините споделиха, че се опасяват, че Пекин може да превземе плитчината и да я милитаризира, както направи Китай с рифа Мишиф, който се намира единствено на 40 километра от плитчината.

Отношенията сред Филипините и Китай се обтегнаха след идването на власт на Маркос, който упрекна Китай в нападателно държание, до момента в който Манила търси по-тесни връзки със Съединените щати.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР