Китай заедно с Русия е готов решително да отстоява многополярната

...
Китай заедно с Русия е готов решително да отстоява многополярната
Коментари Харесай

Си Дзинпин от московското летище: Китай е готов да стои на стража на световния ред, заедно с Русия

Китай дружно с Русия е подготвен уверено да отстоява многополярната интернационална система в сегашния разтревожен свят и да стои на стража на международния ред, учреден на интернационалното право. Това съобщи китайският президент Си Дзинпин при идването си на тридневна държавна аудиенция в Москва, предава ТАСС, представен от " Фокус ".

" В надалеч не спокойния свят Китай е подготвен, дружно с Русия, да отстоява уверено многополярната интернационална система, да стои на стража на международния ред, учреден на интернационалното право и основополагащите правила на интернационалните връзки, основаващи се на задачите и правилата на Хартата на Организация на обединените нации, да се придържа към същинска многоликост, да популяризира многополярността по света и демократизацията на интернационалните връзки, да способства развиването на световното ръководство в по-справедлива и рационална посока “, съобщи президентът.

Пекин и Москва са положителни съседи и надеждни сътрудници, означи още Си Дзинпин.

" Много се веселя, по покана на президента Владимир Владимирович Путин, да се върна в земята на нашата близка съседка на държавно посещаване. От името на китайското държавно управление и народ, показвам откровени поздрави и най-хубави пожелания към държавното управление и народа на Русия ", съобщи той. " Китай и Русия са положителни съседи и надеждни сътрудници, свързани с планини и реки ".

Си Дзинпин обърна внимание на обстоятелството, че преди 10 години, по време на първото си посещаване в Русия като ръководител на КНР, той и Путин са отворили нова страница в цялостното развиване на китайско-руските връзки. " През тези 10 години двустранните връзки бяха укрепени и развити въз основата на необвързаност, неконфронтация и ненасочване против трети страни, сътвориха нов модел на междудържавни връзки в духа на взаимно почитание, спокойно общуване и взаимно ползотворно съдействие “, акцентира той.

Китайският президент означи, че политическото взаимно доверие сред двете страни непрестанно се задълбочава, практическото съдействие се уголемява, а на интернационалната сцена се поддържа тясно и дейно взаимоотношение.

" Приятелството е вечно надълбоко вкоренено в сърцата на хората. Развитието на китайско-руските връзки освен носи осезаеми изгоди за народите на двете страни, само че и има забележителен принос за напредъка на целия свят като цяло “, акцентира Си Дзинпин.

Китайският водач чака визитата в Русия да даде нов подтик на развиването на руско-китайските връзки и стратегическото съдействие.

" Уверен съм, че визитата ще бъде ползотворна и ще даде нов подтик на здравословното и устойчиво развиване на китайско-руските връзки на всестранно партньорство и стратегическо съдействие в нова епоха “, акцентира той.

Президентът чака да разиска с Путин двустранни и интернационалните въпроси, както и да очертае проект за стратегическо съдействие.

" Очаквам, че по време на визитата ще обменя задълбочено отзиви с президента Владимир Путин по двустранните връзки и значими районни и интернационалните тематики от съвместен интерес и ще очертаем проект за развиване на стратегическо взаимоотношение и практическо съдействие “, съобщи Си Дзинпин.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР