Китай увери в понеделник, че стриктно прилага санкциите на ООН

...
Китай увери в понеделник, че стриктно прилага санкциите на ООН
Коментари Харесай

Китай към Г-7 и ЕС: Спазваме санкциите срещу КНДР

Китай увери в понеделник, че прецизно ползва глобите на Организация на обединените нации против Северна Корея, оповестява " Ройтерс ". Така Пекин реагира на писмо от Г-7 и Европейския съюз (ЕС), които приканиха да окаже напън и Пхенян да заобикаля ограниченията, като употребява китайски води.

Писмото, изпратено в петък, показва угриженост по отношение на " продължаващото наличие на голям брой петролни танкери, които употребяват вашите териториални води в залива Санша като леговище, с цел да улеснят търговията си със глобени петролни артикули " към Северна Корея.

То беше подписано от членовете на Г-7 - Съединените щати, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Англия - плюс Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея и Европейски Съюз.

" Китай постоянно е ползвал прецизно резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и е изпълнявал съществено интернационалните си отговорности ", написа представителят на китайската задача в Организация на обединените нации в Twitter в отговор на " Ройтерс " по отношение на писмото до пратеника на Китай в Организация на обединените нации Джан Джун. Пекин приканва съответните страни да приложат напълно резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по отношение на КНДР, изключително наредбите, свързани с обновяване на разговора, подсилване на дипломатическите старания и поощряване на политическо споразумяване ", сподели представителят.
 Китай изпраща делегация на високо равнище в Северна Корея
Китай изпраща делегация на високо равнище в Северна Корея

За първи път, откогато КНДР затвори границите си поради пандемията

Припомняме, че  Китайска делегация на високо равнище ще посети Северна Корея тази седмица.

Това е първата доказана сходна аудиенция , откогато Пхенян затвори границите си поради пандемията от COVID-19.

Официалната осведомителна организация на Севера KCNA показва, че членът на Политбюрото на Китайската комунистическа партия Ли Хонгжун ще взе участие в честванията по случай 70-та годишнина от края на Корейската война.

В началото на 2020 г.Северна Корея затвори границите си за всевъзможен търговски и дипломатически продан, даже с главния си стопански и политически съдружник Китай. Не се прецизира дали идното посещаване бележи някаква смяна в политиката.

Ли, който е и заместник-председател на Постоянния комитет на Общокитайското заседание на народните представители, ще бъде на посещаване, " с цел да взе участие в честванията във връзка 70-ата годишнина от успеха във Великата война за избавление на Отечеството ", оповестява KCNA.

Северна Корея смята 27 юли 1953 година - датата, на която е подписано примирието, слагащо завършек на бойните дейности в Корейската война, за ден на успеха. Тази година се чакат огромни събития по случай 70-годишнината.
 Северна Корея изстреля крилати ракети към Жълто море
Северна Корея изстреля крилати ракети към Жълто море

Напрежение в основен район

Северна и Южна Корея обаче механически остават във война.

Миналата седмица Северът задържа американски боец, който пресече междукорейската граница, като сътвори на Вашингтон ново дипломатическо главоболие.

Северна Корея, публично наречена Корейска народнодемократична република (КНДР), е обект на наказания на Организация на обединените нации от 2006 година насам поради нейните нуклеарни стратегии и стратегии за балистични ракети. Така наречените шестстранни договаряния за денуклеаризация - сред Северна Корея, Южна Корея, Китай, Съединените щати, Русия и Япония - бяха в застой през 2009 година

Преговорите сред севернокорейския водач Ким Чен Ун и тогавашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп през 2018 година и 2019 година също се провалиха. Оттогава Китай и Русия настояха за облекчение на глобите на Организация на обединените нации за филантропични цели и за привличане на Пхенян към договаряния.

Междувременно, Северна Корея изстреляла балистична ракета в морето край източното си крайбрежие късно в понеделник. Това оповестява " Ройтерс ", като цитира Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея.

Министерството на защитата на Япония също заяви за изстрелването на това, което съгласно него може да е балистична ракета от Северна Корея.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР