Китай увеличи военния си бюджет със 7% тази година въпреки

...
Китай увеличи военния си бюджет със 7% тази година въпреки
Коментари Харесай

Китай увеличи военния бюджет, Тайван ще е нащрек тази година

Китай усили военния си бюджет със 7% тази година макар занижената цел за стопански напредък за 2023-а - едвам 5%, само че настоя, че ще продължи опитите за спокойно обединяване с Тайван макар паниките от допустима интервенция против острова в околните години.

Това стана на Националния партиен конгрес, орган, оприличаван от управляващите на Народното събрание, само че служител за щампосване на решенията на ръководещата комунистическа партия. В идващите дни той следва да удостовери третия мандат на Си Цзинпин като президент на Китай и главнокомандващ на въоръжените сили.

Междувременно в Тайван, който се намира на под 200 км от китайското крайбрежие, министърът на защитата предизвести, че островът би трябвало да е нащрек поради опцията за " ненадейно нахлуване " в региона към острова.

Обучение и подготовка

Според досегашния министър председател Ли Къцян - който напуща поста - една от аргументите да е належащо сходно нарастване са " външните опити за угнетяване и въздържане на Китай ", които се усилват. " Въоръжените сили би трябвало да усилят военните тренировки и подготовката на всяко равнище ", думите му Би Би Си.

 Китайският президент Си Цзинпин с досегашния министър председател Ли Къцян
© Reuters

Китайският президент Си Цзинпин с досегашния министър председател Ли Къцян

Китай харчи публично 1.55 трлн. юана (225 милиарда долара) годишно или четири пъти по-малко от Съединените щати за защита, въпреки някои наблюдаващи да считат, че действителната стойност е доста по-голяма. Ли въпреки всичко настоя, че Китай не се е отказал от желанието си за спокойно обединяване с Тайван, който.
Някои оценки през последните месеци в Съединени американски щати, изключително откогато предишното лято азиатският колос стартира все по-често да демонстрира мощ към острова, а напрежението към него пораства. В скорошно изявление заместник-министърът на защитата на Съединените щати Колин Кал, че въпреки Вашингтон да оказва помощ на Киев във войната с Украйна, фокусът му остава Китай и рискът за острова.
Министърът на защитата на Тайван Чю Куо-чън по-късно предизвести, че островът би трябвало да е нащрек тази година поради опцията за " ненадейно нахлуване " в региони, близки до територията му и до 12-милната зона край него. В Народното събрание той изясни, че Народноосвободителната войска може да потърси извинения тази година, с цел да се приближи до морското и въздушно пространство на Тайван в миг, когато островът усилва военния продан със Съединени американски щати.

Изрично върша тези мнения тази година, а това значи, че вършат такава подготовка. Ако гледаме напред, те ще употребяват мощ, в случай че в действителност им се постанова.
Чю Куо-чън,
министър на защитата на Тайван

Растежът на разноските за защита на Китай от 7.2 на 100 е най-резкият заложен от 2019 година насам.

 " Китай не го е грижа за чиповете ни ": тайвански софтуерен гуру назова войната неизбежна

Още промени

Промените в партията. То ще даде на Си безцпрецедентен (спрямо практиката от последните няколко десетилетия) трети мандат на 69-годишния водач, който е на власт от 2012 година

На съвещанието на конгреса следва Ли Къцян да напусне поста и да бъде сменен от един от най-доверените фрагменти на Си в партията, Ли Цян. Според скорошно следствие на " Ройтерс " точно той е индивидът, ускорил, на която Си настояваше, за сметка на икономическия напредък. След анулацията на рестриктивните мерки обаче смъртността внезапно се усили, въпреки Китай да спря да разгласява данни за случаите.

 Бъдещият министър председател Ли Цян
© Reuters

Бъдещият министър председател Ли Цян

Не всички бяха сюрпризирани и от ниската цел за напредък - консервативните упования съгласно наблюдаващи са долният предел, който Китай би толерирал. А и е малко евентуално той да не бъде прескочен поради ниската база: предходната година бе белязана от слаба икономическа интензивност поради " нулевия Коронавирус ".

 Трети мандат, чистка, непредвидени данни: Си избра сигурността пред стопанската система Трети мандат, чистка, непредвидени данни: Си избра сигурността пред икономиката
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР