Китай увеличава дела си в сръбската икономика, като инвестициите през

...
Китай увеличава дела си в сръбската икономика, като инвестициите през
Коментари Харесай

Пекин инвестира в Сърбия колкото целия ЕС

Китай усилва каузи си в сръбската стопанска система, като вложенията през 2023 година се чака да се равняват на общия брой на всички държави-членки на Европейски Съюз, оповестява " Таймс ", представен от БГНЕС.

Опашките на гроба на диктатора Тито и умножаването на следените от Пекин заводи са възходящо отражение на решимостта на Китай да трансформира Сърбия в своя цитадела на прага на Западна Европа, подкопавайки упоритостите на Европейски Съюз да приближи балканската страна до своята орбита.

След безмълвно наблюдаване на мраморната гробница на Йосип Броз Тито в Белград, китайския екскурзиант отдава респект на диктатора, който ръководи Югославия до гибелта си през 1980 година



„ Тито сплоти своя народ против врага, като го направи богат и благополучен и му обезпечи добър живот “, сподели Лу Дживен, който прави обиколка из Сърбия и Балканите с 20 други китайски гости.

Групата е част от възходящия брой китайски туристи, пристигнали в Сърбия през първите шест месеца на тази година.

През тази година беше строшен върха за най-вече нощувки, направени от китайци, в Сърбия. Бумът на китайските екскурзии стартира през 2017 година, когато Сърбия отстрани визите за китайците и хитри бизнесмени наеха рейсове, с цел да водят екскурзиантите до села, където жителите носят обичайни носии за сватби, сервират се домашно приготвени ястия и се играят национални танци.

„ Те обичат пейзажа, морето, което ще забележим, когато отидем в Черна гора, както и историята на Балканските войни, до момента в който по-възрастните обичат Тито “, сподели ръководителят на туристическата група Ула Цзян, до момента в който водеше групата си от мавзолея на диктатора до рейса.

Сръбският министър на туризма Хюсеин Мемич заяви, че директните полети, зелената светлина на Китай за групови пътувания през март и огромното разпространение на Сърбия в Китай през обществените медии са моторите на взрива.



За по-възрастните гости огромна причина да дойдат е югославският агитационен филм от 1972 година за партизаните, които побеждават Вермахта. Един от дребното задгранични филми, прожектирани в Китай по това време, " Валтер пази Сараево ", е гледан от към милиард китайци.

При напускането на мавзолея, Цзян сподели, че идната му спирка е забележителност в Белград, която множеството китайци посещават - мястото на китайското посолство, което беше ударено от бомбите на НАТО през 1999 година, убивайки трима души.

„ Бях в учебно заведение, когато това се случи, и това събитие е запечатано в паметта на китайците на моята възраст “, сподели Джан.

В допълнение към мемориала на жертвите на нападението над посолството, който постоянно се украсява с цветя от китайски туристи, следва да бъде открит нов китайски културен център, а хотел за бизнес гости към този момент е построен.

Китайските вложения в Сърбия варират от мост над река Дунав до нова железопътна линия сред Белград и Будапеща и контракт на стойност 3,2 милиарда евро за възстановяване на канализационните системи в 60 локални общности.

Също по този начин, по време на пандемията държавното управление в Белград показваше непрестанно благодарността си към Китай. Столицата на Сърбия беше изпълнена с билбордове, на който имаше написани благодарствени послания към Пекин.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР