Китай страда от една от най-тежките рецесии при печалбите на

...
Китай страда от една от най-тежките рецесии при печалбите на
Коментари Харесай

Печалбите на китайските компании се сриват като през 2020 г

Китай страда от една от най-тежките рецесии при облагите на фирмите в историята си, защото политиката на Пекин за нулева Covid и рецесията с недвижимите парцели оказват въздействие върху листнатите компании в страната.

Повече от 4800 китайски компании, регистрирани в Шанхай, Шенжен и Пекин, към този момент разгласиха резултатите си за първата половина на годината. И могат да бъдат избрани като „ кървава баня “, написа CNN.

Цели 53% регистрираха спад в чистата облага, съгласно данни от Wind и Choice, две огромни услуги за финансова информация в страната. Това e съвсем толкоз неприятно, колкото през 2020 година, когато фирмите регистрираха най-лошия си финансов сезон в историята, защото страната беше съвсем в цялостен застой при започване на Коронавирус пандемията. Тогава облагите на 54% от записаните компании спаднаха през първите шест месеца.

По различен индикатор обаче началото на тази година беше по-лошо. Броят на фирмите, отчели загуба, доближи връх от близо 900 през първото полугодие. През 2020 година към 780 бяха изгубили пари.

Срив на облагите във втората по величина стопанска система в света може да развълнува целия свят. Това е по този начин, тъй като китайските компании са огромни купувачи на артикули, технологии и други артикули на международния пазар.

Вече видяхме въздействието “, сподели Алисия Гарсия Ереро, основен икономист за Азиатско-тихоокеанския район в Natixis, френска капиталова банка. „ Цените на петрола и други енергийни артикули се намалиха и фабриките за полупроводници започнаха да виждат закъснение на поръчките. “

Експертите упрекнаха строгите Коронавирус ограничавания в Китай и задълбочаващата се рецесия на пазара на парцели за неприятното показване на фирмите.

Основните аргументи са рестриктивните мерки на подвижността и големият спад в настроенията, свързани с рухването на пазара на недвижими парцели “, сподели Гарсия-Ереро.

Лари Ху, основен икономист за Китай на Macquarie Group, сподели, че слабите облаги отразяват забавящата се стопанска система на Китай, която беше дърпана обратно от спада на недвижимите парцели, влошаващата се обстановка с Коронавирус и отслабващата международна стопанска система.

Досега Китай се придържаше към политиката си за нулев Коронавирус, което постоянно води до строги ограничавания върху придвижването на хората и ненадейно блокиране на градовете в няколко случая. Пътуването до и от Китай също е лимитирано.

Шанхай, финансовият център на страната с 25 милиона души, беше подложен под двумесечно блокиране по-рано тази година. Оттогава доста други основни градове също стегнаха рестриктивните мерки за жителите и бизнеса. В четвъртък Чънду, град в югозападната провинция Съчуан, затвори своите 21 милиона поданици след скока на случаите с Коронавирус.

Брутният вътрешен продукт на Китай се усили единствено с 0.4% през второто тримесечие по отношение на миналата година, най-слабото показване от началото на 2020 година Миналия месец няколко огромни капиталови банки понижиха прогнозите си за годишния стопански напредък на Китай до 3% или по-малко.

Анализаторите също са загрижени за рекордната гореща вълна, която неотдавна обхвана Южен Китай, което накара някои провинции да затворят заводи, с цел да пестят сила.

Независимо дали Пекин реши да стартира да облекчава политиката за нулев Коронавирус от март 2023 година, чакаме стопанската система и пазарите да преживеят сложен интервал, защото хората ще бъдат или разочаровани от неналичието на действително отваряне, или ще бъдат затрупани от възходящите инфекции с Коронавирус “, споделиха анализаторите на Nomura в проучвателен отчет в петък.
Топ губещи
Най-известните софтуерни компании в Китай са измежду засегнатите. Второто тримесечие бележи края на годините на избухлив напредък, като Alibaba регистрира равни доходи за интервала от април до юни. Tencent регистрира първия си тримесечен спад на продажбите.

За някои други браншове на стопанската система тази година към този момент е най-лошата в историята.

Три от най-големите китайски самолетни компании – Air China, China Southern Airlines и China Eastern Airlines – регистрираха рекордни загуби, с обща загуба от 50 милиарда юана (7.2 милиарда долара) за първото полугодие. Всички те упрекнаха спиранията на пътуванията заради рестриктивните мерки поради Коронавирус и обезценяването на юана, който се срина с 9% по отношение на щатския $ тази година.

По-слабата валута вреди на китайските самолетни компании, защото те би трябвало да заплащат за импортирани самолети, елементи и гориво в долари. Разходите за обслужване на дълга, деноминиран в долари, също се усилват.

Строителните бизнесмени също са измежду най-зле представилите се до момента тази година, защото жилищният пазар в страната върви надолу.

Секторът, който съставлява цели 30% от Брутният вътрешен продукт, е сакат от държавна акция от 2020 година за ограничение на безразсъдното кредитиране в промишлеността. Цените на парцелите падат, както и продажбите на нови жилища.

Кризата ескалира през последните месеци, защото хиляди недоволни купувачи на жилища заплашиха да спрат да заплащат ипотеките си за незавършени жилища, разтърсвайки пазарите и подтиквайки бизнеса и управляващите да подхващат дейности за усмиряване на рецесията.

Country Garden, строителен бизнесмен №1 в Китай по продажби, регистрира 96% спад на чистата облага през първото полугодие, най-големият спад от листването му в Хонконг през 2007 година

Компанията съобщи, че е била ударена от „ сили отвън нашия надзор, като възраждането на пандемията в разнообразни елементи на континентален Китай и рисковото време, съчетано със спада в бранша на парцелите “.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР