Китай ще стартира нов инвестиционен фонд, подкрепен от държавата, с

...
Китай ще стартира нов инвестиционен фонд, подкрепен от държавата, с
Коментари Харесай

Китай стартира фонд от $40 милиарда за стимулиране на производството на чипивете, на фона на войната със САЩ в сектора

Китай ще започва нов капиталов фонд, подсилен от страната, с който цели да набере 40 милиарда $ за бранша на полупроводниците. Това излиза наяве от източници, представени от Reuters. Новината идва на фона на разгорещената война сред за сред Съединени американски щати и Китай в бранша на полупроводниците.

Целта на фонда е да набере 41 милиарда $. Една от главните области на вложения ще бъде съоръжение за произвеждане на чипове, съгласно източниците.

Според управляващите Китай би трябвало да задоволява сама потребностите си в от полупроводниците. Тази нужда стана още по-неотложна, откакто Вашингтон наложи серия от ограничения за надзор на износа през последните няколко години, поради опасения, че Пекин може да употребява усъвършенствани чипове за военно съоръжение.

През октомври Съединени американски щати оповестиха пакет от наказания, който отряза достъпа на Китай до усъвършенствано съоръжение за произвеждане на чипове; и Япония, и Нидерландия започнаха сходни стъпки.

Самото набиране на средства евентуално ще отнеме месеци и не е ясно по кое време ще бъде стартиран фондът или дали ще бъдат направени спомагателни промени в проекта.

През годините т.нар Големи фонд е дал финансиране на двете от най-големи фабрики за чипове в Китай Semiconductor Manufacturing International Corporation и Hua Hong Semiconductor, както и редица по-малки компании и фондове.

Китайската промишленост за чипове се бори за водеща роля в световната верига за доставки, изключително за усъвършенствани чипове.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР