Китай ще стане най-големият двигател на глобалния растеж през следващите

...
Китай ще стане най-големият двигател на глобалния растеж през следващите
Коментари Харесай

Една от най-засегнатите икономики от пандемията ще бъде най-големият двигател на глобалния растеж следващите 5 години

Китай ще стане най-големият мотор на световния напредък през идващите пет години. Това се вижда от данни на Международния валутен фонд, като страната ще способства с двойно повече от това, което " прибавят " Съединени американски щати.

Делът на Китай в повишаването на световния БВП ще бъде 22,6%, този на Индия ще бъде 12,9%, а Съединени американски щати ще прибавят 11,3%. Това се споделя въз основа на калкулации на Bloomberg от данни в Световните стопански вероятности на МВФ.

След тях се подреждат Индонезия, Германия, Турция и Япония, като всяка от тях ще има с по-малко от 3,6%. Три четвърти от световния напредък ще пристигна от 20 страни, а над 50% ще пристигна единствено от Китай, Индия, Съединени американски щати и Индонезия.
 Китай има проблем с промишленост си за редкоземни детайли, който може да бъде употребен против страната
Китай има проблем с промишленост си за редкоземни детайли, който може да бъде употребен против страната

. Делът на азиатската страна в световната минна продукция е понижен много през 2021 година

Според прогнозата на МВФ приносът за растежа на международната стопанска система от Бразилия, Русия, Индия и Китай ще изпревари страните от Групата на седемте.

Като цяло МВФ чака световният напредък да e към 3% през идващите пет години на фона на по-високи лихви. Това е най-слабата вероятност от над 30 години.

Според отчетът рисковете от криза са огромни, поради последните банкови разтърсвания и растящата инфлация и други фактори. През март станахме очевидци на края на Silicon Valley Bank и Signature. Проблеми имат и Silvergate, Credit Suisse и други огромни имена.

" Огромната неустановеност замъглява краткосрочните и средносрочните вероятности, защото международната стопанска система се приспособява към шоковете от 2020-2022 година и неотдавнашните разтърсвания във финансовия бранш. Опасенията за криза са необятно публикувани, а терзанията по отношение на настойчиво високата инфлация не престават ", разясняват от МВФ, представено от Business Insider.

Световната стопанска система набъбна с 3,4% предходната година, макар, че войната в Украйна внесе напрежение и в търговията с сила, храни и други артикули. Въпреки, че за тази година прогнозата сочи растеж от малко под 3%, той ще е доста по-голям от този през пандемичната 2020 - та, когато стопанската система се сви с 2,8%.Едн
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР