Китай ще иска засилване на борбата с екстремизма на среща

...
Китай ще иска засилване на борбата с екстремизма на среща
Коментари Харесай

Китай ще наблегне на засилване на борбата с екстремизма на среща на върха по сигурността

Китай ще желае усилване на битката с екстремизма на среща на върха, отдадена на районната сигурност, която ще се състои в края на седмицата. Във форума ще вземат участие някои от най-близките съдружници на Пекин в дипломатическата сфера, в това число съветският президент Владимир Путин, съобщи Българска телеграфна агенция.

Срещата е на Шанхайската организация съдействие. ШОС е ръководена взаимно от Русия и Китай и е основана през 2001 година за битка с радикалния ислям и други закани за сигурността на територията на двете страни и на Централна Азия.

Миналата година към организацията се причислиха две нови членки, Индия и Пакистан, а на вратата почука и Иран. Засега Техеран е със статут на наблюдаващ, а не и на пълновръстен член на блока. В него влизат и четири някогашни руски републики от Централна Азия.

" Една от най-належащите задания за ШОС е да продължи да се бори с джихадистите от " Ислямска страна ", които след разгрома на екстремистката формация в Сирия и Ирак се завърнаха в родните си страни, някои от които са членки или наблюдателки в ШОС ", написа по-рано през седмицата формалната китайска информационна организация Синхуа.

Между 2013 и 2017 година членуващите в организацията страни са унищожили над 500 подготвителни лагера на въоръжени бойци и са арестували към 2000 членове на " интернационалните терористични организации ", сподели Синхуа.

Китай споделя, че е застрашен от радикални ислямисти в западния си самостоятелен регион Синцзян-Уйгурски, където в последните размирни години починаха стотици хора.

Строгите ограничения на китайските сили за сигурност от дълго време се посрещат добре в Русия и Централна Азия, въпреки че западните страни показаха безпокойствие, че се нарушават човешки права - обвинявания, които Китай отхвърля.

Съботно-неделната среща на върха ще се състои в северния китайски пристанищен град Циндао преди плануваната за идната седмица историческа среща сред севернокорейския водач Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп в Сингапур.

По-рано през седмицата външнополитическият консултант в Кремъл Юрий Ушаков съобщи пред кореспонденти, че на днешната среща в Пекин сред Путин и китайския президент Си Цзинпин ще бъде разискван и въпросът за Корейския полуостров, само че не даде детайлности. Разговорите сред двамата ще се състоят преди форума на ШОС.

Като удостоверение на околните връзки сред Китай и Русия се чака Си да удостои Путин с Ордена за дружба на Китайската национална република, който се дава за пръв път. Синхуа съобщи, че китайският президент ще връчи оценката през днешния ден следобяд в постройката на китайския парламент, само че въпреки организацията да не посочи кой ще го получи, това ще съвпадне по време с формалните диалози сред Си и Путин, които ще се състоят на същото място.

Участието в срещата на ШОС и на иранския президент Хасан Рохани дава на Китай и Русия опция да препотвърдят уговорката си към съглашението за иранската нуклеарна стратегия. Миналия месец Тръмп отдръпна Съединени американски щати от договорката от 2015 година

Говорителката на китайското министерство на външните работи Хуа Чунин обаче съобщи, че двете страни не желаят Иран да засенчва срещата на върха.

" Надяваме се всички страни да се съсредоточат върху тематиката на лидерския конгрес ", сподели тя.

Сериозните различия сред членките на ШОС остават, даже и нормално да са скрити от публичното внимание с дипломатически формулировки, с които всеки да може да се съгласи, като да вземем за пример, че " трите сили на злото са тероризмът, сепаратизмът и екстремизмът ", както споделя Китай.

В връзките сред Индия и Пакистан продължава да царува дълбока недоверчивост, а Пекин към този момент дълго време се въздържа да поддържа обществено Русия по въпроса за Украйна.

" Традиционната неприязън сред Индия и Пакистан може да засегне успеваемостта на процеса на взимане на решения в ШОС ", написа в публикация за официоза " Чайна дейли " ръководителят на Изследователския център на ШОС към Китайската академия за публични науки Сун Чжуанчжъ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР