Китай се възползва от безотговорното поведение [на САЩ в Афганистан],

...
Коментари Харесай

Китай и Русия са готови да заменят САЩ в Афганистан

" Китай се възползва от безотговорното държание [на Съединени американски щати в Афганистан], което надълбоко подкопа интернационалния имидж на Америка и връзките сред Вашингтон и неговите съдружници ", показва Дзу Йонбиао, консултант на китайското държавно управление за Централна Азия.

Завземането на Афганистан от талибаните дава на Китай и Русия опция да разпространят въздействието си в района на фона на изтеглянето на американските сили, написа Financial Times. Това мнение споделя и специалистът по Азия в Москва Аркадий Дубнов: " Ние можем да свържем нашите ползи [с Китай] в съпротива на Съединени американски щати. Това, което е положително за нас, е неприятно за американците и противоположното. Днес обстановката е неприятна за американците, тъй че е добра за нас ".
Реконструкция на основни инфраструктурни обекти
В неделя талибаните оповестиха победа в акцията си по преодоляването на Афганистан на фона на приключването на съвсем 20-годишното наличие на водената от Съединени американски щати коалиция там. Според специалисти към този момент Пекин, с евентуалната поддръжка на Русия и Пакистан, дава сигнали, че ще подходи по друг метод от Вашингтон. Малко евентуално е Китай да разположи военни сили, а вместо това несъмнено ще употребява дипломатически и стопански средства, с цел да насочи талибаните към курс на реорганизация на страната.

Високопоставени азиатски дипломати, поискали анонимност, настояват, че управляващите в Пекин са подготвени да финансират със стотици милиони долари възобновяване на значими инфраструктурни обекти в Афганистан. Същевременно китайските вложения в планове, свързани с естествени запаси, биха могли да извадят от хаоса афганистанската стопанска система.

Ползите за Афганистан биха били основни - Пекин би могъл официално да признае талибаните за законното ръководство на страната. Освен това би могъл да работи в Организация на обединените нации по изваждането им от листата с терористични организации, макар че това би изисквало съдействие с американците и по тази причина се счита за дълготрайна цел. Но Китай дава ясно да се разбере, че всичко това би зависело от придържането на талибаните към главните условия на Пекин.

Според Фан Хонда, анализатор на Близкия изток към Университета по интернационалните проучвания в Шанхай, талибаните " до този миг би трябвало изцяло да са разбрали китайската позиция ", като приоритет за Пекин е приемането на гаранции, че Афганистан няма да се трансформира в огнище на терористична активност, заплашваща Китай. През юли имаше среща на високо ниво сред представители на Китай и на талибаните, след което беше оповестено следното изказване от Пекин: " Афганистанските талибани имат откровеното желание да работят за постигането на мир. Те в никакъв случай няма да разрешат някои сили да употребяват афганистанската територия за осъществяването на дейности, които са нездравословни за Китай ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР