Китай се готви за завършването на строежа на първата модулна

...
Китай се готви за завършването на строежа на първата модулна
Коментари Харесай

Ракета Лонг Марч 5 с модул Ментян бе изведена на стартовата площадка

Китай се готви за завършването на градежа на първата модулна орбитална галактическа станция на страната! Днес, на 25-ти октомври, ракетата-носител “Лонг Марч 5 ” с лабораторния модул “Ментян ” беше изведена на стартовата площадка на космодрума Уенчан.

По предварителна информация изстрелването е планувано за 31-ви октомври.

Напомням на читателите, че главният модул на станцията “Тянхъ ” бе изстрелян през април 2021 година. През юли тази година към него беше изстрелян и прикачен първият лабораторен модул “Уентян ”.

Сега, когато и “Ментян ” бъде свързан, орбиталната станция ще добие Т-образна формула. С това градежът ѝ ще приключи, само че в обозримо бъдеще наоколо до нея (без да се скачва) ще бъде позициониран модул с телескоп от класа на “Хъбъл ”.

Понастоящем на борда на станцията живее екипажът на галактическия транспортен съд “Шенчжоу 14 ”, състоящ се от астронавтите Чен Дун, Лю Ян и Цай Сюйчже. Именно на тях се пада достойнството да завършат градежа на орбиталния комплекс. По-късно през ноември Чен, Лю и Цай ще би трябвало да посрещнат кораба “Шенчжоу 15 ”. Неговият екипаж е също тричленен, само че имената на астронавтите към момента не са оповестени публично.

Това ще е първото застъпване на две експедиции и “предаване на щафетата ” на китайската станция.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР