Китай призова за увеличаване на трансграничната свързаност с Русия и

...
Китай призова за увеличаване на трансграничната свързаност с Русия и
Коментари Харесай

Китай търси задълбочаване на търговските връзки с Русия

Китай прикани за увеличение на трансграничната съгласуваност с Русия и задълбочаване на взаимното комерсиално и капиталово съдействие , като и двете страни дадоха обещание все по-тесни стопански връзки макар неодобрението на Запада, предава Ройтерс.

Руският министър на икономическото развиване Максим Решетников организира " задълбочени " полемики за икономическото съдействие с китайския министър на търговията в Пекин във вторник, съвпадайки с за стратегически диалози, които доведоха до потвърждаване на

Китайският министър на търговията Ван Вентао сподели по време на полемиките в Пекин, че китайско-руското икономическо и комерсиално съдействие е траяло да се задълбочава и става все по- " солидно " под " стратегическото управление " на двамата държавни глави, съгласно изказване на неговото министерство.

На фона на войната в Украйна, която продължава към този момент втора година и наложените поради нея наказания на Запада, Москва разчита на своя съдружник Пекин за икономическа поддръжка, подхранвайки се от китайското търсене на нефт, газ и зърно.

През август китайският импорт на съветски артикули е повишен с 3% по отношение на миналата година до 11,5 милиарда $ , обръщайки спад от 8% през юли, демонстрират последните данни на китайските митници.

Пекин отхвърли западните рецензии за възходящото партньорство с Москва в светлината на войната на Русия против Украйна. Китай упорства, че връзките не нарушават интернационалните правила и Китай има прерогативите да си сътрудничи с която страна реши.

Във вторник, без да посочват страни, към трети страни да " преустановят всякаква помощ за нападателната война на Русия или ще бъдат изправени пред съществени разноски ".

Руският Далечен изток, граничещ с Китай, както и Северна Корея, закупи ново стратегическо значение като зона за трансгранична търговия.

Миналата седмица съветски и китайски компании се споразумяха да построят петролен комплекс за прекачване покрай железопътен мост, свързващ съветския град Нижнеленинское с китайския Тонлян, до момента в който Москва разнообразява износа си на артикули отвън Европа, която в този момент счита за политически " неприятелска ".

Руският Далечен изток, където се улавят към 70% от морските блага в страната, също се надява да усили износа на своите морски артикули за Китай, откакто Пекин забрани морските блага от Япония заради изпускането на радиоактивна вода от авариралата централа Фукушима в океана.

Китайските държавни медии също пишат, че има възходяща " нужда " Китай и Русия да засилят търговията си със зърно на фона на продължаващите лимитирани международни доставки. Изграждането на зърнен кулоар, свързващ Русия с Хейлундзян, североизточната житница на Китай, ще помогне за подсилване на продоволствената сигурност на Китай.

По-рано през септември китайският президент Си Дзинпин разгласи, че Хейлундзян би трябвало да се трансформира в " съществена " врата за отварянето на Китай на север, като сподели, че провинцията би трябвало да играе дейна роля в отбраната на националната защита, хранителната и енергийната сигурност.
 Китайският рикошет на срещата сред Путин и Ким Чен-ун
Китайският рикошет на срещата сред Путин и Ким Чен-ун

На този стадий знаем, че Китай печели от войната в Украйна, тъй като тя вплита Москва в възходяща взаимозависимост от Пекин и отвлича вниманието на Запада
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР