Китай предложи ваксини срещу КОВИД-19 на страни от Централна и

...
Китай предложи ваксини срещу КОВИД-19 на страни от Централна и
Коментари Харесай

Си лансира и китайските ваксини в похода си към Източна Европа

Китай предложи ваксини против КОВИД-19 на страни от Централна и Източна Европа и прикани за по-голямо съдействие, съобщи ДПА.

Китай е подготвен за съдействие в областта на имунизациите, съобщи президентът Си Цзинпин на виртуалната среща на върха във формат " 17+1 " - Китай и 17 централно- и източноевропейски страни (17-ата включила се страна е Гърция).

Сърбия е получила 1 милион ваксинни дози от китайска компания ( " Синофарм " - б.р.), а Унгария е сключила съглашение с китайски производител на ваксини (500 000 дози също " Синофарм " - б.р.), означи Си. Той сподели, че Пекин ще прегледа интензивно сходни благоприятни условия и с други страни от района.

През последните години Китай вложи милиарди евро в инфраструктура в Южна и Източна Европа. Европейски Съюз разкритикува това като опит да бъде увеличено китайското въздействие и да бъде разграничена Европа, отбелязва ДПА.

" 17+1 " - бизнес или геополитика (или и двете)

Изпълнението на мегапроекта на Си Цзинпин " Един пояс - веднъж " (който Пекин преглежда като бизнес, политика и реклама на езика, културата, храната и туристическите си забележителности) значително зависи и от механизма за съдействие сред Китай и Централна и Източна Европа - " 17+1 ". Но известно е, че Европейски Съюз като цяло и частност най-големите - Германия и Франция, са скептични към китайските инфраструктурни планове, които съгласно тях могат да внесат разделяне в Общността.

" Със своята самодейност Китай получава директен или индиректен надзор върху основна европейска инфраструктура освен това стъпвайки в Европа със свои компании и търговски банки ", сподели пред Българска телеграфна агенция през 2019 година доцент доктор Александър Ганчев, учител по финанси в Стопанската академия в Свищов.

Един от емблематичните проекти в границите на " 17+1 " е построяването високоскоростна железопътна линия от Будапеща през Белград и Скопие до ръководеното от китайска компания гръцко пристанище Пирея. Това е един от маршрутите за импорт на китайски артикули за Европа.

Българското присъединяване на

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова взе присъединяване в днешното видеоконферентно съвещание на " 17+1 ", оповестиха от пресслужбата на Министерски съвет.

" За мен е наслаждение да вземам участие в днешната Среща на върха на Инициативата " 17+1 ", на която се надявам да очертаем съответни начинания и бъдещи насоки на съдействие ", е декларирала вицепремиерът Николова при започване на изказването си.

" Високо правя оценка персоналната ангажираност на нашия хазаин през днешния ден - ръководителят Си Дзинпин - с Инициативата " 17+1 ". Неговото водачество е изключително значимо в миг, когато пред всички нас стоят съществени провокации ", е споделила вицепремиерът. Тя е добавила, че за България Китай постоянно е бил извънредно значим сътрудник както в двустранен проект по този начин и в границите на стратегическото партньорство ЕС-Китай и Инициативата " 17+1 ".

Николова е призовала всички участници в Инициативата " 17+1 " да се възползват още по-активно от намиращите се в България и Китай демонстрационни зони за съдействие в региона на селското стопанство, логистични хъбове и павилиони за електронна търговия със селскостопански и други артикули. " Апелирам към китайската страна да подкрепи разширението на тези платформи ", безапелационна е била министър Николова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР