Китай поиска в четвъртък Украйна незабавно да премахне повече от

...
Китай поиска в четвъртък Украйна незабавно да премахне повече от
Коментари Харесай

НАПРЕЖЕНИЕ: Китай иска Украйна да премахне фирмите ѝ от списъка на „спонсорите на войната“

Китай изиска в четвъртък Украйна неотложно да отстрани повече от дузина китайски компании от лист с компании, избрани като " интернационалните спонсори на войната ", заявявайки, че желае Киев да " отстрани отрицателните въздействия ".
Забележките идват, откакто Ройтерс заяви, че китайският дипломат в Киев е споделил на висши украински държавни чиновници предишния месец, че включването на фирмите в листата може да навреди на двустранните връзки.
„ Китай твърдо се опълчва на включването на китайски предприятия в съответния лист и упорства Украйна неотложно да поправя грешките си и да отстрани отрицателните въздействия “, сподели представител на китайското външно министерство пред Reuters след публикуването на отчета. Не се прецизира какви могат да бъдат тези въздействия.
Пекин има тесни връзки с Москва и се въздържа от рецензии за нахлуването на Русия в Украйна, само че също по този начин сподели, че суверенитетът и териториалната целокупност на всички страни би трябвало да се зачитат. Предложила е помощ за ходатайство във войната.
Украйна е показала 48 компании в международен мащаб, в това число 14 от Китай, като " интернационалните спонсори на войната ", чиито бизнес действия съгласно нея индиректно подкрепят или способстват за военните старания на Русия.
„ Посланикът сподели, че всичко това (ситуацията с черния списък) може да има негативно влияние върху нашите връзки “, сподели един от двамата високопоставени украински източници, които приказваха с Ройтерс за срещата.
Източникът добави, че Китай не е сложил никакви условия на Украйна, а просто е изразил мнението си за листата.
Черният лист, който няма правни последствия за компаниите, които включва, се опълчва на това, което разказва като необятно съдействие сред китайски и съветски компании в браншове, в това число нефт и газ, главният източник на доходи за Москва.
Той включва китайските енергийни колоси China National Petroleum Corporation (CNPC), China Petrochemical Corporation (Sinopec Group) и China National Offshore Oil Corporation (CNOOC).
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР