Китай планира да изгради най-големия подвижен радиотелескоп в света. Чрез

...
Китай планира да изгради най-големия подвижен радиотелескоп в света. Чрез
Коментари Харесай

Китай ще търси извънземни с огромен радиотелескоп

Китай възнамерява да построи най-големия преносим радиотелескоп в света. Чрез него учените на страната ще изследват и учат галактическите мистерии, измежду които са набелязали гравитационните талази, тъмната материя и търсене на сигнали от извънземни цивилизации, оповестява Китайската академия на науките.

" Антената, която ще е най-голямата в света, ще може да наблюдава първоизточника на всевъзможни засечени от нея сигнали ", споделя ученият Сонг Хуаганг от академията. Плановете за новия телескоп към този момент са утвърдени от държавното управление, като е определено и мястото.

Официалното име на устройството е  Xingjiang Qitai 110m Radio Telescope, като ще бъде по-известен със съкращението QTT. Неговата паница ще е преносима и ще може да се насочва в разнообразни направления. Тя е с 10% по-голям диаметър от досегашния максимален преносим радиотелескоп Green Bank. Това ще му разреши да покрива 75% от небосклона.

Както името му подсказва, диаметърът на чинията ще е 110 метра. Радиотелескопът ще е голям и по височина - над 100 метра. Той ще тежи към 6000 тона, като е планувано да стартира работа през 2023 година

/ vesti.bg

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР