Китай отмени пътуването на върховния представител на ЕС по външната

...
Китай отмени пътуването на върховния представител на ЕС по външната
Коментари Харесай

Китай отмени посещението на Борел

Китай анулира пътуването на висшия представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел, което бе планувано за идната седмица, съобщи Ройтерс.

Това заяви в документално изказване до организацията Набила Масрали - говорител на Европейската работа за външна активност (ЕСВД).

„ За страдание, бяхме осведомени от китайските ни сътрудници, че плануваните за идната седмица дати към този момент не са свободни и би трябвало да потърсим нови други възможности ", написа тя.

Не се оповестяват аргументи за решението.

Пътуването на Борел бе планувано за 10 юли. Отмяната му става в миг, в който Европейски Съюз се стреми да понижи рисковете, основани от близкото му комерсиално партньорство с Китай. Брюксел разгласи Пекин за стопански съперник и систематичен противник.

По-рано през днешния ден представителят на Европейската комисия Соня Господинова заяви, че Китай е уведомил, че от 1 август за износа за Европейски Съюз на материали, съдържащи галий и германий, ще се желае лиценз за двойна приложимост. Властите в Пекин са се обосновали със угриженост за националната си сигурност и ползи.

Двата метала се употребяват за основни артикули, свързани със зеления и дигитален преход в Европейски Съюз, и са изключително значими за стратегическия бранш на Общността. Китай е единственият им експортьор за Европа.

Европейска комисия се притеснява, че тези ограничавания не са свързани с нуждата от отбрана на световния мир и непоклатимост в осъществяване на интернационалните контракти, посочи Господинова.

„ Затова призоваваме Китай да предприеме метод, при който рестриктивните мерки и контролът върху износа се базират върху ясни предпоставки за сигурността в сходство с разпоредбите на Световната комерсиална организация (СТО). Комисията проучва решението на Китай и по-късно ще предприеме ограничения, свързани с разпоредбите на СТО ", сподели тя.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР