Китай отдавна е двигател на световния растеж. Но през последните

...
Китай отдавна е двигател на световния растеж. Но през последните
Коментари Харесай

Китайската икономика е в затруднение – какво се обърка?

Китай от дълго време е мотор на международния напредък. Но през последните седмици икономическото закъснение на Китай разтревожи интернационалните водачи и вложители, които към този момент не разчитат, че Китай ще бъде отбрана против слабостта на други страни. Всъщност за първи път от десетилетия насам втората стопанска система в света сама по себе си е проблем.В петък показателят Hang Seng (HSI) в Хонконг изпадна в мечи пазар, откакто спадна с повече от 20% от достигнатия през януари връх. Миналата седмица китайският юан падна до най-ниското си равнище от 16 години насам, което накара централната банка да предприеме най-мащабната в историята си отбрана на валутата, като дефинира доста по-висок курс към $ от приблизителната пазарна стойност.

Проблемът е, че след бързия скок на интензивността при започване на тази година, последван от анулацията на блокирането по време на Covid, растежът се забавя. Потребителските цени падат, рецесията с недвижимите парцели се задълбочава, а износът е в спад. Безработицата измежду младежите е толкоз огромна, че държавното управление е спряло да разгласява данни.
За да се влошат още повече нещата, през последните седмици огромен строител на жилища и известна капиталова компания пропуснаха да извършат заплащания към своите вложители, което разсъни още веднъж опасенията, че продължаващото утежняване на положението на жилищния пазар може да докара до повишение на рисковете за финансовата непоклатимост.

Липсата на решителни ограничения за стимулиране на вътрешното търсене и опасенията от разпространяване на заболяването провокираха нова серия от намаления на растежа, като няколко огромни капиталови банки понижиха прогнозите си за икономическия напредък на Китай до под 5%. " Намаляваме прогнозата си за растежа на действителния Брутният вътрешен продукт на Китай, защото спадът в бранша на недвижимите парцели се задълбочи, външното търсене отслабна в допълнение, а политическата поддръжка беше по-малка от предстоящото ", пишат анализаторите на UBS в проучвателен материал от понеделник.

Преди това откривателите на Nomura, Morgan Stanley и Barclays понижиха прогнозите си.Това значи, че Китай може доста да се размине с формалната си цел за напредък от " към 5,5% ", което би било срамно за китайското управление под ръководството на президента Си Дзинпин.Това е надалеч от световния финансов срив от 2008 година, когато Китай започва най-големия пакет от тласъци в света и беше първата огромна стопанска система, излязла от рецесията. Това е и поврат спрямо първите дни на пандемията, когато Китай беше единствената огромна развита стопанска система, която избегна рецесията. И по този начин, какво се обърка?

Проблеми с недвижимите парцели

Китайската стопанска система е в застой от април насам, когато инерцията от мощното начало на годината отслабна. Този месец обаче опасенията се ускориха след неизпълнението на отговорностите от страна на Country Garden - в миналото най-големия строителен бизнесмен в страната по продажби на парцели, и Zhongrong Trust - водеща доверителна компания.Съобщенията за пропуснати лихвени заплащания по две облигации в щатски долари изплашиха вложителите и разсъниха мемоари за Evergrande, чието неплащане на задълженията през 2021 година бе сигнал за началото на рецесията в бранша на недвижимите парцели.

Докато Evergrande към момента е в развой на преструктуриране на дълга, проблемите на Country Garden породиха нови опасения за китайската стопанска система. Пекин предприе редица ограничения за поддръжка, с цел да съживи пазара на недвижими парцели. Но даже и най-силните играчи към този момент са на ръба на банкрута, което акцентира провокациите, пред които е изправен Пекин, с цел да овладее рецесията.Междувременно неизпълнението на отговорностите на строителните бизнесмени наподобява се е популяризирало и върху капиталовия концерн в страната, който е на стойност 2,9 трилиона $.Zhongrong Trust, който ръководи средства на стойност 87 милиарда $ за корпоративни клиенти и богати физически лица, не е съумял да изплати серия от капиталови артикули на най-малко четири компании на стойност към 19 млн. $, съгласно изказвания на компанията от началото на този месец.

Според видеоклипове, оповестени в китайски обществени медии, гневни стачкуващи даже са протестирали наскоро пред офиса на тръстовото сдружение с искане за погашение на високодоходни артикули. " Има заплаха по-нататъшните загуби в бранша на недвижимите парцели да доведат до по-широка финансова неустойчивост ", споделя Джулиан Еванс-Причард, началник на отдела за стопанска система на Китай в Capital Economics. " Тъй като локалните средства всеобщо се насочват към сигурността на държавните облигации и банковите депозити, от ден на ден небанкови финансови институции могат да се сблъскат с проблеми с ликвидността ", добави той.

Дългът на локалните управляващи

Друга сериозна паника провокира дългът на локалното държавно управление, който набъбна значително заради внезапното понижаване на приходите от продажба на земя, подбудено от спада на пазара на недвижими парцели, както и от продължаващото влияние на разноските за налагане на пандемичните забрани. Силният фискален стрес, който се следи на локално ниво, освен основава огромни опасности за китайските банки, само че и лимитира опциите на държавното управление да подтиква растежа и да уголемява публичните услуги.Досега Пекин разкриваше непрестанно и последователно ограничения за стимулиране на стопанската система, в това число понижаване на лихвените проценти и други стъпки за подкрепяне на пазара на недвижими парцели и потребителския бизнес.Но той се въздържа от предприемане на съществени ограничения. Икономисти и анализатори обявиха пред Си Ен Ен, че това е по този начин, тъй като Китай задлъжнял прекалено много, с цел да напомпа стопанската система, както преди 15 години по време на международната финансова рецесия.Тогава китайските водачи разпростряха фискален пакет на стойност четири трилиона юана (586 милиарда долара), с цел да сведат до най-малко въздействието на международната финансова рецесия. Но ограниченията, които бяха ориентирани към инфраструктурни планове, ръководени от държавното управление, доведоха и до невиждана кредитна агресия и всеобщо повишаване на дълга на локалните управляващи, от което стопанската система към момента се бори да се възвърне.

" Макар че в сегашния спад има и детайл на цикличност, който оправдава по-големите тласъци, политиците наподобяват загрижени, че обичайният им политически метод ще докара до по-нататъшно повишаване на нивото на дълга, което ще им се отрази в бъдеще ", споделя Еванс-Причард.В неделя ръководещите в Пекин потвърдиха, че един от главните им цели е да лимитират систематичните опасности от дълга на локалните управляващи.Народната банка на Китай, финансовият регулатор и регулаторът на скъпи бумаги дадоха обещание да работят дружно за справяне с това предизвикателство, се показва в изказване на централната банка.

Демографски спад

Освен това Китай е изправен пред някои дълготрайни провокации: демографската рецесия и обтегнатите връзки с основни търговски сътрудници като Съединени американски щати и Европа.Според скорошен отчет на държавния уебсайт Jiemian.com, в който се цитира изследване на звено на Националната комисия по опазване на здравето, общият коефициент на плодовитост в страната - междинният брой деца, които една жена ще има през живота си, е понижен до рекордно ниското равнище от 1,09 през предходната година по отношение на 1,30 единствено две години по-рано. Това значи, че раждаемостта в Китай в този момент е даже по-ниска от тази в Япония - страна, която от дълго време е известна със застаряващото си общество.

По-рано тази година Китай разгласява данни, съгласно които популацията му е почнало да понижава предходната година за първи път от шест десетилетия насам. " Застаряването на популацията и демографската обстановка в Китай съставлява съществено предизвикателство за капацитета за стопански напредък ", обявиха анализатори от Moody`s Investors Service в проучвателен отчет предходната седмица.Намаляването на предлагането на работна ръка и увеличението на разноските за опазване на здравето и обществени услуги може да докара до по-голям фискален недостиг и по-висока дългова тежест. По-малкият брой на работната мощ би могъл да докара и до понижаване на вътрешните спестявания, което ще докара до по-високи лихвени проценти и понижаване на вложенията.

" Търсенето на жилища ще намалее в дълготраен проект ", прибавиха те.Демографските процеси, наред със забавянето на миграцията от селата към градовете и геополитическото накъсване, са " структурни по своя темперамент " и значително отвън контрола на политиците, сподели Еванс-Причард. " Общата картина е, че наклонността на напредък е спаднала доста от началото на пандемията и наподобява ще продължи да понижава в средносрочен проект ", сподели той.

Анализ на Лаура Хи за Си Ен Ен. Авторът е кореспондент и цифров продуцент в CNN Business
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР