Китай обвинява правителството на Тайван, че използва икономически и търговски проблеми, за да търси независимост

...
Китайското правителство обвини управляващата партия на Тайван, че търси независимост,
Коментари Харесай

Китайското правителство обвини управляващата партия на Тайван, че търси независимост, ден след като президентът на самоуправляващия се остров лобира за подкрепата на Австралия за присъединяване към регионален търговски пакт

От Associated Press 27 септември 2023 г., 00:59 ч. Управляващата партия на Тайван се стреми към независимост, ден след като президентът на самоуправляващия се остров лобира за подкрепата на Австралия за присъединяване към регионален търговски пакт.

Жу Фенглиан, говорител на службата по въпросите на Тайван на Китай, също каза, че неотдавнашните китайски военни учения около Тайван са били проведени за борба с „арогантността на сепаратистките сили за независимост на Тайван“.

Китай претендира за своя територия Тайван, остров на около 160 километра (100 мили) от източното му крайбрежие. Двамата се разделиха по време на гражданската война, довела комунистите на власт в Китай през 1949 г., като загубилите националисти създадоха собствено правителство в Тайван.

Тайванският президент Цай Ing-wen, срещайки се с шестима гостуващи австралийски законодатели във вторник, потърси подкрепата на страната им за кандидатурата на Тайван да се присъедини към Всеобхватното и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство, споразумение за свободна търговия с 11 държави.

Австралийската парламентарна делегация обсъди укрепването на икономическото сътрудничество с Тайван, особено в чистата енергия, и изрази интерес към полупроводниковата индустрия на Тайван.

Жу каза, че всяко участие на Тайван в регионална икономическа групировка трябва да се разглежда в съответствие с „принципа на един Китай“, според който комунистическата партия е правителството на Китай и Тайван е част от страната.

"Опитът на Демократическата прогресивна партия да търси независимост в името на икономиката и търговията няма да успее, ”, каза тя, имайки предвид политическата партия на Цай.

Жу сигнализира, че Китай няма да облекчи военната си активност около Тайван.

„Докато продължават провокациите за независимост на Тайван, действията на Народната освободителна армия за защита на националния суверенитет и териториалната цялост няма да спрат“, каза тя.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР