Китай несъзнателно помага на Иран да затруднява движението на кораби

...
Китай несъзнателно помага на Иран да затруднява движението на кораби
Коментари Харесай

Как Китай финансира атаките на хутите в Червено море?

Китай неумишлено оказва помощ на Иран да затруднява придвижването на кораби във водите на Червено море , като по този метод нарушава международните търговски потоци и накърнява личните си ползи, настояват чиновници на западното разузнаване. Незаконните покупки на ирански нефт от страна на Китай индиректно финансират поредицата от набези , осъществени от йеменските бунтовници, известни като хути , в Червено море, и имат извънредно неподходящ резултат върху корабоплаването , написа „ Politico “. Понастоящем към 15 % от международната търговия се реализира през водния кулоар, който води от Аденския залив през Червено море и Суецкия канал, свързвайки Азия и Европа.

Китай купува към 90 % от иранския нефт , в това число недопечен нефт, продаван от силите на „ Кудс “ – паравоенното поделение на Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война (КГИР), което дава отговор за задграничните военни интервенции на Техеран. Твърди се, че въпросното поделение образова и финансира терористичните поддръжници на Иран в Близкия изток, в това число членове на „ Хизбула “ в Ливан и хутите в Йемен.

„ Хутите нападат интернационалните направления и първата страна, която ще пострада от това, е самият Китай. Не съм сигурен, че Китай е наясно, че отрязва клона, на който седи, “, споделя чиновник на западното разузнаване.

Говорител на китайското държавно управление не пожела да разяснява публично въпрос.

Въпреки че съгласно изказванията си хутите са се зарекли да не нападат китайски кораби, по-рано тази седмица бунтовниците изстреляха няколко ракети по притежавания от Китай транспортен съд „ Huang Pu “ . Корабът, който е регистриран в Панама, е претърпял единствено незначителни вреди. Засега обаче не е ясно дали хутите са знаели за произхода на кораба. Въпреки това, офанзивата акцентира степента, в която противозаконните покупки на нефт от Китай са почнали да дават противоположен резултат .

Международните наказания , налагани изключително строго през последните години, доведоха до това, че иранският режим не разполага с задоволително финансови средства . За да финансира терористичните си поддръжници, той дава на силите на „ Кудс “ годишно количество нефт, което по-късно групата продава в чужбина посредством комплицирана мрежа от подставени лица – процедура, която е в детайли документирана от “Politico ” и други медии. Повечето страни заобикалят да търгуват с иранския нефт от боязън да не се сблъскат със глобите, изключително тези, наложени от Вашингтон по отношение на иранската стратегия за нуклеарни оръжия. Китай, който черпи към 10 % от своя нефт от Иран и се опълчва на глобите, от години насам се възползва ловко от изолацията на Иран, която разрешава на китайските компании да купуват недопечен нефт с огромна отстъпка . Въпреки тези преференциални условия обаче, обстановката в Червено море усложнява интервенциите на Китай, изключително поради дейностите на хутите.

По данни на основания в Германия Килски институт за международна стопанска система от октомври насам хутите са атакували десетки кораби в Аденския залив и Червено море , което е довело до спад на трафика на корабоплаването с над 60%. Съединени американски щати и някои европейски страни ускориха военноморското си наличие в Червено море, само че това не беше задоволително, с цел да възпре офанзивите. Според чиновниците на разузнаването бойците са направили нападенията благодарение на безпилотни самолети и ракети, доставени им от Иран. Хутите настояват, че са подхванали нападенията в символ на взаимност с палестинците в Газа, в която Израел нахлу принудително в отговор на офанзивата на 7 октомври, при която починаха 1200 души, а други 250 бяха отвлечени от бойци на „ Хамас “. Противно на тези изказвания обаче, по-голямата част от атакуваните от тях кораби не са израелски или такива, които имат контакт с Израел.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР