Китай може да измести Япония от позицията на най-голям вносител

...
Китай може да измести Япония от позицията на най-голям вносител
Коментари Харесай

Wood Mackenzie. Китай през 2022 г. ще изпревари Япония по внос на LNG


Китай може да измести Япония от позицията на максимален вносител на полутечен природен газ (LNG) в света през 2022 година, предвижда консултантската компания Wood Mackenzie.

Китай през 2017 година е изпреварил по равнище на импорт на LNG Южна Корея, излизайки по този индикатор на второ място. Общо по импорт на газ – тръбопроводен и полутечен природен газ съгласно данните за 2018 година Китай се подрежда преди всичко в света.

От Wood Mackenzie са пресметнали, че през 2022 година японският нос ще спадне във връзка с 2018 година с 12 % - до 72,8 млн. тона годишно, а покупките на Китай ще се усилят с 37,5 % - до 74,1 млн. тона.

Въпреки че японският импорт ще спадне, съгласно Wood Mackenzie той въпреки всичко ще остане висок – над 70 млн. тона годишно за 2020-те години. Япония ще остане втора по импорт на LNG най-малко до 2040 година, като търсенето ще е над 60 млн. тона годишно. Намаляването на вноса ще се дължи главно на конкуренцията от страна на въглищата, атомната енергетика и възобновимите източници на сила (ВЕИ), както и на бавния стопански растеж.

Противно на доста други енергийни пазара, Япония, както и преди дава приоритет на строителството на нови въглищни централи. Мненията във връзка с централите на въглища в страната се разграничават доста, защото задачите на енергийната политика са в несъгласие с публичното мнение и капиталовите действия. Независимо от стабилно ниските цени на LNG японската енергетика не бърза да минава от въглища на газ. Страната има огромни дълготрайни контракти с снабдители от Съединени американски щати и Австралия и цената на газа за японските енергетици остава над цената на въглищата.
По отношение на производството на нуклеарна сила, Япония е възобновила единствено през 2018 година пет централи. Следващо обновяване е чака през средата на 2020 година и 2021 година, което ще докара до по-нататъшно намаляване на търсенето на LN

Независимо от загубата на първото място по количество на LNG, японските клиенти ще запазят водачеството си във връзка с развиването въз основата на договорите, при такива нововъведения като хибридните покупко-продажби, индексацията при въглищата, взаимните покупки и въглеродно неутралните доставки, акцентират анализаторите от Wood Mackenzie. Тъй като няколко дълготрайни контракта изтичат при започване на 2020 година и тече либерализация на енергийния пазар, тези нововъведения ще дадат на купувачите по-големи стъпки и благоприятни условия за договаряния за контракти в бъдеще. Осигуряването на надеждността на доставките за сметка на диверсификацията на източниците ще остане в центъра на вниманието. Японските купувачи съгласно упованията ще запазят водачеството си в региона на доставката на LNG от нови райони на произвеждане.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР