Китай, който е най-големият източник на метан в света, ще

...
Китай, който е най-големият източник на метан в света, ще
Коментари Харесай

Китай планира да намали емисиите на метан

Китай, който е най-големият източник на метан в света, ще ускори мониторинга, докладването и прозрачността на данните, с цел да понижи генерирането на парниковия газ, написа Bloomberg.

Азиатската страна също по този начин ще внедри нови технологии за разкриване на течове на метан, излиза наяве от документ, оповестен от Министерството на екологията и околната среда. Въпреки че проектът обгръща тактики за понижаване на излъчванията от промишлености като въгледобив, развъждане на ориз и газови интервенции, той не излага съответни цели за съкращаване на замърсяването по браншове.

Също по този начин не се загатва така наречен „ Глобален ангажимент за метана “, който има за цел да понижи излъчванията с 30% до края на това десетилетие по отношение на равнищата от 2020 година Китай отхвърли да се причисли към самодейността, водена от Съединени американски щати и Европейски Съюз през 2021 година, заявявайки, че ще създаде собствен личен път. Към момента общо 150 страни са се заели с този проект, макар че някои от най-силно замърсяващите страни, в това число Русия, Индия и Иран, към момента не са се присъединили.

Решението на Китай да разгласява проекта е „ жест на благосклонност “, до момента в който неговият делегат по въпросите на климата Сие Джанхуа завършва договарянията с американския си сътрудник Джон Кери в Калифорния, разяснява Ли Шуо от Китайския център за климата към Азиатския институт за социална политика.

Твърде рано е да се каже дали това допуска спомагателни климатични резултати сред Съединени американски щати и Китай “, добави той.

Скоростта и степента на намаление на размерите генериран метан от Китай може да повлияе на световните температури, защото метанът има повече от 80 пъти по-голяма затопляща мощ от въглеродния диоксид през първите 20 години на отделянето си в атмосферата.

Въпреки че селското стопанство е най-големият източник на газ от човешката активност, премахването на излъчванията от изкопаеми горива се счита за по-лесно и по-евтино. Учените приканиха държавните управления да лимитират отделянето на парникови газове от въгледобивната промишленост, петрола и природния газ, когато могат да бъдат избегнати.

Почти 90% от излъчванията на метан в Китай от неговия енергиен бранш идват от въглища, които към момента генерират повече от половината от електрическата енергия в страната. Подземните мини отделят метан, когато скалните пластове или въглищните пластове са напукани и операторите могат да уловят газа през надземни отвори. Източването на газ от открити мини също може да ограничи отделянето на метан.

Енергийният бранш съставлява от 30% до 40% от общите излъчвания на метан в Китай. Националният проект приканва за дейности за понижаване на изпускането на газа от петролни и газови уреди и за понижаване на издаването на метан от въгледобива. Китай също по този начин ще работи за понижаване на излъчванията на метан от животновъдната индустрия, оризищата, сметищата и пречиствателните станции за отпадни води.

Държавите стартират да подхождат по-сериозно към ограничението на излъчванията на метан, които могат да бъдат избегнати от производството на изкопаеми горива, защото бързото стопляне на планетата принуждава водачите да се съсредоточат върху решения, които могат да овладеят високите температури в границите на десетилетия. Например Съединени американски щати разискват способи да оказват помощ на Туркменистан да ограничи някои от най-големите излъчвания на метан в света, които се отделят от застаряващите петролни и газови интервенции.

Според Международната организация по енергетика (МАЕ) излъчванията на метан на Китай от въгледобива са по-малки по размер от тези на други страни. Пекин усили доста производството на въглища през последните години, с цел да предотврати сривовете при производството на електрическа енергия.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР