Китай изстреля няколко ракети около Тайван ден след посещението там

...
Китай изстреля няколко ракети около Тайван ден след посещението там
Коментари Харесай

Опасения за прекъсване на доставките за Тайван след началото на китайските военни учения

Китай изстреля няколко ракети към Тайван ден след визитата там на Нанси Пелоси. Те са част от огромни военни учения в отговор на визитата на ръководителя на Камарата на представителите на американския Конгрес.

Има опасения за спиране на доставките за острова, защото като комерсиалните кораби са принудени да стоят настрани от зоните на ученията. Повече от 50 интернационалните полета до и от Тайван бяха анулирани. Тайпе увеличи бойната подготвеност на силите си и съобщи, че китайските учения са равносилни на обсада.

Ракетни удари в Тайванския проток - съгласно Тайпе Китай е изстрелял няколко управляеми балистични ракети, които са паднали край североизточните и югозападните крайбрежия на острова. Министерството на защитата на Тайван осъди тези дейности и съобщи, че те подкопават мира в района.

" Правителството ни е още по-решено да пази суверенитета и териториалната целокупност. В светлината на последните събития, държавното управление освен ще усили защитните си сили, само че и ще задейства връзките с страни, с които споделя еднообразно мислене и полезности, като Съединените щати ", съобщи Джоан Оу, представител на външното министерство на Тайван.

Китай удостовери, че е направил високоточни ракетни удари като част от военни учения, които включват шест зони към Тайван, който Пекин счита за част от своята територия. В рамките на ученията към самоуправляващия се остров са ориентирани китайски изтребители и военни кораби.

Това са най-мащабните учения наоколо до Тайван от 1995 година след посещаване на тогавашния тайвански президент в Съединени американски щати. Сега те последваха визитата на Нанси Пелоси в Тайпе, която Пекин преглежда като провокация.

" Китай има право да пази своя суверенитет и териториална целокупност. Напрежението в Тайванския проток е породено главно от решението на Вашингтон фигура №3 в американското държавно управление да се качи на боен аероплан, с цел да посети региона на Тайван в Китай, без да зачита твърдото опълчване на Пекин. Това е огромен случай. Надграждането на връзките сред Съединени американски щати и Тайван е съществено нарушаване на правилото за обединен Китай ", съобщи Хуа Чунин, представител на китайското външно министерство.

Европейският първи посланик Жозеп Борел осъди дейностите на Пекин. Външните министри от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, които организират среща в Камбоджа, предизвестиха, че обстановката може да докара до открити спорове и непредвидими последствия. В Пномпен държавният секретар Антъни Блинкен съобщи, че Вашингтон се опълчва на опитите за смяна на статуквото на Тайван.

Кремъл разгласи, че Китай има суверенно право да организира учения към Тайван и упрекна Вашингтон, че изкуствено подклажда напрежение в района.


Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР