Китай иска да забрани дрехите, които „нараняват чувствата на нацията“

...
Проектозакон, забраняващ речта и обличането, увреждащи духа на китайския народ“,
Коментари Харесай

Проектозакон, забраняващ речта и обличането, „увреждащи духа на китайския народ“, предизвика дебат в Китай.< /p>

Ако законът влезе в сила, хората, признати за виновни, могат да бъдат глобени или затворени, но предложението все още не посочва какво представлява нарушение.

Потребителите на социалните медии и правните експерти призоваха за повече яснота, за да се избегне прекомерното прилагане.

Китай наскоро пусна част от предложи промени в своите закони за обществена сигурност - първите реформи от десетилетия.

Законът за облеклото предизвика незабавна обратна връзка от обществеността - много онлайн го критикуваха като прекомерен и абсурдно.

Спорните клаузи предполагат, че хората, които носят или принуждават други да носят дрехи и символи, които „подкопават духа или нараняват чувствата на китайската нация“, биха могли да бъде задържан до 15 дни и глобен до 5000 юана ($680; £550).

Онези, които създават или разпространяват статии или реч, които го правят, също могат да бъдат изправени пред същото наказание.

Предложените законови промени също така забраняват "обида, клевета или по друг начин накърняване на имената на местни герои и мъченици", както и вандализъм на техните мемориални статуи.

В китайския интернет потребителите се запитаха как правоприлагащите органи могат едностранно да определят кога "чувствата" на нацията са "наранени".

"Уил, облечен в костюм и вратовръзката се брои? Марксизмът, произхождащ от Запада. Дали присъствието му в Китай също би се считало за нараняване на националните чувства," един потребител публикува в подобна на китайски Twitter платформа Weibo.

Правни експерти в страната също разкритикуваха неясната формулировка на закона, като казаха, че може да бъде обект на злоупотреба.

Zhao Hong, професор по право в Китайския университет в Политическите науки и правото казаха, че липсата на яснота може да доведе до нарушаване на лични права.

"Какво ще стане, ако правоприлагащият служител, обикновено полицай, има лична тълкуване на нараняването и инициира морална преценка на другите извън обхвата на закона“, пише тя в статия, публикувана в сряда. в Китай миналата година, където облечена в кимоно жена беше задържана в град Суджоу и обвинена в „подклаждане на кавги и провокиране на неприятности“, защото е носила японското облекло. Инцидентът предизвика възмущение в китайските социални медии.

Има и други примери за репресии.

През март тази година полицията задържа жена, носеща копие на японска военна униформа на нощен пазар.

И по-рано миналия месец на хора, които носеха дрехи с щампи на дъгата, беше отказан достъп до концерт на тайванския певец Chang Hui-mei в Пекин.

Онлайн китайските потребители се отразиха остро на предложението.

"Да носиш кимоно означава да нараниш чувствата на китайската нация, да ядеш японска храна означава да застрашиш нейния дух? Кога чувствата и духът на изпитаната във времето китайска нация станаха толкова крехки?" пише един много следван социален коментатор, който пише под псевдонима Wang Wusi.

Проектозаконът е само един пример за това как китайският президент Си Дзинпин се опита да предефинира какво прави примерен китайски гражданин, откакто се издигна до лидерство през 2012 г.

През 2019 г. неговата Китайска комунистическа партия издаде „насоки за морал“, които включват директиви като да бъдеш учтив, да пътуваш с по-нисък въглероден отпечатък и с „вяра“ в г-н Си и партията.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР