Китай и Русия проведоха среща, за да обсъдят въпроси от

...
Китай и Русия проведоха среща, за да обсъдят въпроси от
Коментари Харесай

Китай препродава руски газ на Европа?

Китай и Русия организираха среща, с цел да обсъдят въпроси от съвместен интерес. На фона на отминалата среща, анализатори разясняват, че съветският газ продължава да намира своя път към Европа, само че този път през Китай, написа DW в собствен специфичен материал по тематиката.

Глобалният пазар на полутечен природен газ (LNG) е все по-добре интегриран и районните промени в търсенето могат да оказват помощ за балансиране на другояче тесните пазари. Това пренасочване на потоците обслужва ползите на всички участващи страни “, разяснява пред медията Николас Кумлебен, шеф на енергийните проучвания в консултантска компания Greenmantle.

Преди зимата, складовете за газ в Европа към този момент са запълнени съвсем на 80%, частично с помощта на износа на LNG от Китай, оповестява The Nikkei. Русия фрапантно понижи доставките на газ за Европа след нахлуването си в Украйна.
Китай форсира износа на газ
Китайските LNG компании са нараснали доставките за задграничните пазари в отговор на възходящото търсене. Досега китайски компании са продали 4 милиона тона LNG на интернационалните пазари. Това съставлява към 7% от потреблението на газ в Европа за първата половина на годината. Доказателство за това пристигна от китайската JOVO Group, брокер за полутечен природен газ, който сподели, че е продал LNG товар на стойност 100 милиона $ на европейски покупател. Най-голямата петролна рафинерия в Китай - Sinopec Group - също съобщи, че е насочвала непотребните количества LNG към интернационалния пазар. Местни медии оповестиха, че Sinopec е 3.15 милиона тона полутечен газ.

Ако Европа купува полутечен природен газ от Китай, тогава да, евентуално част от него може да е съветски, или е разбъркан “, сподели пред DW Анна Микулска от Центъра за енергийни проучвания към Института за социална политика „ Бейкър “.

„ Не имам вяра, че има някакви правила за произхода на наличието – в последна сметка това към момента е въпрос на изместване на размери. “

Това наподобява като заобикаляне на наказания против Русия, макар че Европейски Съюз не е глобил съветския газ. Русия систематично понижава доставките, а пазарите на полутечен газ са взаимосвързани.

Европейски Съюз не може да направи нищо с изключение на да не купува от Китай, само че по този начин ще се изложи на сериозен дефицит на газ през зимата “, добави Микулска. „ По този метод Китай, а не Русия, улавя евентуалните спомагателни облаги от препродажбата на този газ. “
Китай купува от ден на ден съветски газ
Продажбите на съветски газ за Китай са нарастнали с съвсем 65% през първите шест месеца на годината спрямо 2021 година След съветското навлизане в Украйна, разноските на Китай за импорт на сила от Русия скочиха до 35 милиарда $ от 20 милиарда $ година по-рано, заяви Bloomberg.

Руският „ Газпром “ и Китайската национална петролна корпорация (CNPC) подписаха 30-годишно съглашение за 400 милиарда $ през 2014 година за създаване на „ Силата на Сибир “ – водопровод, от които 3 хиляди километра минават през  Русия и 5 хиляди километра - през Китай. Тръбопроводът беше пуснат в края на 2019 година и се чака да доставя на Китай до 38 милиарда кубически метра газ годишно, откакто доближи цялостния си потенциал през 2025 година

Енергийните проекти на Москва плануват увеличение на износа за Китай. Русия знае, че би трябвало да се диверсифицира към нови пазари, до момента в който Европейски Съюз понижава зависимостта от нейните доставки.

„ Това, което Русия продава на Китай също е на контрактувана цена и, доколкото разбирам, договорката, която Китай и Русия подписаха за „ Силата на Сибир “ беше много по-изгодна за Китай във връзка с цената “, разсъждава Микулска.

Китайците биха нарушили експортния монопол на „ Газпром “, когато препродават съветски газ “, сподели Албрехт Ротахер, посланик от Европейски Съюз. „ Кремъл би трябвало да е в действителност обезверен или политически доста отслабен, с цел да разреши това “, сподели той пред DW.
Недостатъчно
Експертите предизвестяват, че Европа не може да чака китайските снабдители да покрият енергийния й дефицит, като се има поради, че общото количество газ, което Китай може да изнася за Европа, е лимитирано спрямо други източници като Русия. Също по този начин, когато икономическата интензивност в Китай се съживи, обстановката ще се обърне, оставяйки Европа подвластна от Пекин за газ на по-високи цени.

Възможно е да има някои непотребни доставки от Ямал, ориентирани на запад към Европа, само че те ще бъдат незначителни спрямо това, което Европейски Съюз би трябвало да внесе от Норвегия, Алжир, Катар, Оперативно-агентурна разработка, Туркменистан, Азербайджан, Оман, Израел, може би Иран и последно, само че не минимум Съединени американски щати, с цел да компенсира дефицита на Русия, който остава непредвидим сега “, споделя Ротахер.
Китайско-руско съдействие
Микулска от своя страна счита, че обстановката разкрива казуса, върху който Европейски Съюз, както и Съединени американски щати и НАТО ще би трябвало в действителност да помислят, а точно, „ че до момента в който гравитират към съдействие, Русия и Китай могат да работят дружно, с цел да манипулират или въздействат на международните енергийни пазари до равнище, което е доста по-опасно, в сравнение с в случай че действаха без значение един от различен “, предизвести Микулска.

„ Това няма да бъде решено, до момента в който Европа не разбере проблемите с различните доставки, а това няма да е елементарно и няма да се случи тази зима, сподели тя.

Микулска прибавя, че също няма да е толкоз елементарно за Русия да повтаря година след година високите си облаги от към този момент ниски продажби на газ, защото европейските страни се отдалечават от съветския газ и цените се намаляват.

Освен това съществува опцията Русия да стане все по-зависима от Китай във връзка с търсенето на сила. И до момента в който тези страни си сътрудничат в този момент, това е комплицирана връзка. “

 

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР