Китай и Русия използват пандемията, за да увеличат авторитета си

...
Китай и Русия използват пандемията, за да увеличат авторитета си
Коментари Харесай

Литовското разузнаване: Китай и Русия употребяват COVID-19 за геополитика

Китай и Русия употребяват пандемията , с цел да усилят престижа си по нови способи у нас и в чужбина, предизвестиха литовските разследващи служби . Но старомодните шпионски действия също съставляват опасност за жителите на Европейски Съюз от враждебни услуги, макар рестриктивните мерки за пътешестване, свързани ковид.

И Пекин, и Москва злоупотребяват със обстановката , с цел да разширят вътрешното наблюдаване , принуждавайки хората да качват персонални данни, в това число медицински записи и история на пътуванията в държавни приложения в подмяна на свободата на придвижване, отбелязва Литва в своята оценка на заканите от 2021 година, представена от Euobserver.

Те също по този начин ускориха потреблението на видеонаблюдение, оборудвано със програмен продукт за различаване на лица и безпилотни летателни апарати, с цел да следят придвижванията на хората, което е като златен век за властническите страни , добавя Литва.

Междувременно износът на ваксини се трансформира в " нов геополитически инструмент за световно въздействие ", с цел да се ускори имиджът им и да се основат по-тесни връзки в целевите страни. Основните цели са бедните страни в Африка, Латинска Америка и Азия. Но Китай да вземем за пример направи същото с износа на здравно съоръжение за Литва.

Китайското посолство, китайските медии, неправителствените организации от диаспората и финансираните от Китай литовски медии разказват помощта като идваща от китайски компании, опитващи се да придобият стратегически активи в страната от Европейски Съюз. И те преплитат историите си с офанзиви против литовски политици, които са сериозни към Китай за правата на индивида .

На кибер фронта пандемията оказа помощ за стартирането на враждебни услуги , като направи по-вероятно жертвите да отварят връзки в имейли, съдържащи злоумишлен програмен продукт , в случай че злонамерените имейли са за ковид. " Темата за пандемията провокира освен любознание, само че и боязън, безпокойствие и други мощни страсти, които... понижават бдителността ", добавя литовската оценка.

Неотдавнашните офанзиви са ориентирани към болничното заведение на моряците в Клайпеда и Литовския народен център за публично здраве при опити за кражба на данни . Те са ориентирани и към центровете за проучване на ваксини в Европа .

Фактът, че доста хора, в това число дипломати бяха ненадейно принудени да работят от у дома, също сътвори " нови уязвимости ", защото ИТ личният състав сътвори инструмент за отдалечена работа " допустимо най-бързо... което не постоянно дава приоритет на сигурността ".

Докладът за заканите се концентрира върху двете си враждебни съседки - Беларус и Русия . Той отбелязва, че напъните на Русия за обезвреждане на " хипотетични външни закани " в съседството с Европейски Съюз стават " по-малко лимитирани освен от интернационалното право, само че и от интернационалното мнение ".

Икономическата застоялост и възходящото публично неодобрение в Русия също значи, че " след няколко години обстановката в Русия може да прилича актуалната рецесия в Беларус ... и ръководещият режим може да чака да резервира властта единствено посредством прибягване до насилствени репресии ", изяснява Литва.

Пандемията значи, че Беларус и Русия имат по-малък обсег за събиране на разследващи данни от човешки източници , защото както техните, по този начин и жителите на Европейски Съюз фрапантно понижават интернационалните пътувания. Руските разследващи служби " ФСБ " и на Беларус " Комитет за Държавна сигурност (на СССР) " притискат литовци на граничните пунктове, с цел да получат колкото се може повече персонална информация за приготовление на евентуални сътрудници, предизвести Литва.
 Литва: Да се купува „ Спутник V” е все едно да се финансира експанзията в Украйна
Литва: Да се купува „ Спутник V ” е все едно да се финансира експанзията в Украйна

Чрез експорта Русия се въоръжава...

" По време на процедурите за прекосяване на границата ФСБ ревизира наличието на мобилните устройства на целевите лица - ревизира техните контакти, известия и фотоси ". В някои случаи ФСБ също конфигурира злоумишлен програмен продукт на телефоните на хората, позволявайки " отдалечено прихващане на позвънявания и преписка на притежателя на устройството и обезпечаване на достъп до камерата и микрофона на устройството ", добавя литовското разузнаване.

Комитет за Държавна сигурност (на СССР) също употребява способи от ерата на Студената война , с цел да се опита да изнуди литовци . В един от случаите, емфатичен в отчета, 34-годишен литовски ИТ админ , който отива на рождения ден на собствен другар в Беларус, " се срещна с прелестно беларуско момиче Йелена , която се отнасяше с извънредно внимание към него цяла вечер " в бар в Гродно. Те спят дружно, само че на идващия ден литовската жертва се озовава вкарана в кола от чиновници в елементарни облекла, които му посочили компрометиращи фотоси от предната вечер и заплашват, че ще ги изпратят на жена му в Литва, в случай че не сътрудничи.

Освен шпионаж, Русия употребява и военната си мощност , за да сплаши съдружниците от НАТО и да въздейства върху плановете в съседство с Европейски Съюз, означи Литва.

На 23 септември предходната година , денят на встъпването в служба на президента на Беларус Александър Лукашанеко, шест съветски стратегически бомбардировача прелетяха над Беларус близо до украинската, полската и литовската граници , а други два бомбардираха цели на полигон в Беларус.

" Вероятната цел на демонстративните полети и разполагането на въздушно-десантни войски бе да покаже на НАТО, че Беларус принадлежи към сферата на ползите на Русия ", сподели Литва.

В Либия съветски експерти евентуално са помогнали на либийския пълководец Халифа Хафтар да модернизира две системи за противовъздушна защита " С-200 ". " Вероятно е Русия по този начин да даде на LNA (армията на Хафтар) системи С-200 ", добави Литва.

Отбелязвайки, че съветска ракета е свалила пътнически полет MH17 над Украйна през 2014 година, убивайки стотици цивилни , съветската " безотговорна политика за доставяне с оръжие ... заплашва сигурността на военната и цивилната авиация в района Либия ", съобщи разузнаването на Литва.
 Пентагонът: Русия е опасност за всички в НАТО, употребяват военна мощ
Пентагонът: Русия е опасност за всички в НАТО, употребяват военна мощ

Китай и НАТО имат друго виждане за международната сигурност за последните 72 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР