Китай и Куба постигнаха тайно споразумение Китай да създаде на

...
Китай и Куба постигнаха тайно споразумение Китай да създаде на
Коментари Харесай

Всички тайни на САЩ като на длан: Китайски център за шпионаж в сърцето на Америка

Китай и Куба реализираха скрито съглашение Китай да сътвори на острова оборудване за електронно подслушване на територията на Съединени американски щати. Според американски чиновници, " осведомени със строго секретна разследваща информация, това е дръзкото геополитическо предизвикателство на Пекин към Съединените щати ".

Оттук нататък ще слушаме Щатите

Информационна бомба се трансформира известието на американския вестник The Wall Street Journal, че Китай и Куба са се договорили китайците да построят център за електронен шпионаж на Съединени американски щати на острова.

Въпреки че по-рано беше известно, че Китай към този момент има известно съоръжение в Куба, което се употребява за електронно наблюдаване против американците, публикация в The Wall Street Journal провокира вълна от изявления в западната преса.

Причината за такова внимание е ясна: тази вест прибавя пикантност към развиващия се спор сред Съединените щати и Китай, който рано или късно заплашва да се трансформира в открита въоръжена борба.

The Wall Street Journal отбелязва, че „ през последните седмици са събрани разследващи данни за проекти за китайска станция в Куба и те са безапелационни “.

Говори се, че Пекин е постигнал " кардинално съглашение да заплати на Хавана няколко милиарда $ " за опцията да сътвори сходен център в Куба, който " ще бъде ситуиран на 100 благи от щата Флорида ". В същото време точното местонахождение на китайския център за следене не е посочено.

" Такъв шпионски център ще разреши на Пекин да събира имейли от югоизточните щати, където са ситуирани доста американски военни бази, както и да наблюдава придвижването на кораби ", оповестява вестникът.

Във Флорида има 21 американски военни бази. Под „ качулката “ на китайците ще бъде на първо място щабът на Централното командване на Съединени американски щати, който е ситуиран във военновъздушната база МакДил в Тампа (Флорида), както и най-голямата американска военна база Форт Либърти (бивш Форт Браг) в Сев. Каролина.

Американски чиновници считат, че „ оборудването ще разреши на Китай да организира електронно разузнаване, в това число такива осведомителни канали като е-поща, телефония и сателитни връзки “.

Реакцията на Съединени американски щати

Официалната реакция на Съединени американски щати беше по-скоро комплициране. Казаното от представителя на Пентагона Джон Кърби не демонстрира, че военното ведомство на Съединени американски щати е било готово по някакъв метод да реагира на тази вест.

" Не мога да приказвам за това съответно обръщение (за основаването на китайски център за проследяване), само че ние сме добре осведомени и сме обсъждали доста пъти опитите на КНР да влага в инфраструктура по света, която може да има военни цели, в това число в западните полукълбо ", съобщи Кърби.

" Наблюдаваме от близко Китай, подхващаме стъпки за противопоставяне и оставаме уверени, че сме в положение да осъществим всички наши отговорности за гарантиране на сигурността на дома, в района и по света ", той сподели.

Междувременно The Wall Street Journal оповестява, че „ съглашение сред два американски противника, ръководени от комунистически държавни управления, провокира паника в администрацията на Байдън, защото съставлява нова опасност край крайбрежията на Америка “.

Вестникът показва, че " договорката пристигна, до момента в който Вашингтон и Пекин подхващат предварителни стъпки за облекчение на напрежението, което се увеличи, откакто китайски шпионски балон на огромна надморска височина прекоси Съединените щати през февруари, преди американските военни да го смъкват " край източното крайбрежие. "

Вестникът отбелязва, че новината за Китай, който построява център за електронен шпионаж в Куба, „ може да сложи под въпрос пътешестване до Китай, което съгласно американските чиновници държавният секретар Антъни Блинкен възнамерява през идващите седмици “. По-рано Блинкен анулира визитата си в Китай поради случая с шпионския балон.

Има и по-твърда реакция от страна на Съединени американски щати. Председателят на комисията по външни връзки на Демократическата сената Боб Менендес, прочут като " кубинския ястреб ", съобщи, че в случай че отчетът за китайски център в Куба е правилен, това би било " директна офанзива против Съединените щати ".

" Така че се надявам администрацията да се замисли по какъв начин ще реагира, в случай че това е правилно ", сподели той пред кореспонденти.

Какво са намислили против Китай?

Не може да се изключи, че осведомителното пълнене на The Wall Street Journal има за цел да изостри връзките сред Вашингтон и Пекин и е въведения към някаква антикитайска акция, планувана от Вашингтон поотделно или взаимно с европейските му съдружници.

Например Ройтерс се пробва да провокира атмосфера на паника към известията за китайски център в Куба. Агенцията дава думата на " някогашен офицер от американското разузнаване, осведомен със събирането на разследваща информация ", който сподели, че " китайски център за подслушване в Куба ще бъде от огромно значение ".

В същото време би трябвало да се напомни, че самите Съединени щати имат дълга история на шпиониране на Китай, чиято правда не се слага под подозрение в Съединени американски щати. Широко знае се, че Съединени американски щати употребяват Тайван като плацдарм за подслушване на континентален Китай и постоянно изстрелват шпионски самолети над Южнокитайско море.

Според Reuters през април тази година ръководителят на Бюрото за национална сигурност на Тайван е споделил на Народното събрание на острова, че Тайван обменя криптирана разследваща информация в действително време с сътрудници в разследващия съюз Five Eyes, който включва Австралия, Канада, Нова Зеландия, Обединеното кралство и Съединени американски щати. Тези страни също са сътрудници на UKUSA, съглашение сред Обединеното кралство и Съединени американски щати в региона на електронното разузнаване.

Или нещо срещу Куба?

Не може да се отхвърли, че осведомителният заряд посредством The Wall Street Journal може по едно и също време да преследва и задачата за асиметрично нахлуване против Куба - в дипломатически или икономическо-финансов аспект. Отношенията сред Вашингтон и Хавана са напрегнати повече от 60 години. През цялото това време против Острова на свободата работи търговско-икономическо ембарго и други американски наказания.

Администрацията на Байдън предходната година анулира отчасти някои от рестриктивните мерки, които администрацията на Тръмп беше въвела в допълнение към ембаргото, като парични преводи към Куба от чужбина, както и американски туристически пътувания до острова. Но кубинските управляващи нарекоха тези индулгенции никога задоволителни в подтекста на целия комплекс от американски ограничавания против Куба.

Говорейки извънредно за Куба, би трябвало да се разбере, че следващото изостряне на американския звук към Хавана значително се дължи на изключителната угриженост на Вашингтон, че след началото на съветската СВО Куба удостовери другарските си връзки с Русия и заявява, че споделя нашето схващане за аргументите за спора в Украйна.

Освен това, в подтекста на войната в Украйна, американците не могат да не бъдат обезпокоени от внезапното активизиране на съветската дипломация в Латинска Америка.

Съвсем неотдавна съветският външен министър Сергей Лавров направи обиколка на страните от района, като посети по-специално Куба. Съединените щати се притесняват, че Русия, сходно на Съветския съюз в предишното, ще се контракти с Куба за съответни ограничения за противопоставяне на Съединените щати, в това число военни ограничения.

В тази връзка си коства да напомним, че Русия и Куба имат богат опит в сходно съдействие. През 2001 година Русия затвори своя Център за радиопрехващане в Лурдес, покрай Хавана, който работи сполучливо от 1967 година

Възможностите на центъра в Лурдес бяха много обширни, те бяха нашите „ очи и уши “, обърнати към Съединени американски щати. Затварянето му се дължи на съществени стопански усложнения в Русия при започване на 2000-те години. Днес не се знае нищо за вероятностите за възобновление на съветския център в Лурд.

Какъв е резултатът

The Wall Street Journal цитира неназовани американски чиновници, „ осведомени със строго секретни разследващи данни “, които споделят, че китайският център в Куба „ е смело геополитическо предизвикателство на Пекин към Съединените щати “.

Вероятно американците се опасяват, че китайците ще споделят данните си с Куба и Русия. И тези страхове са толкоз по-големи, колкото по-голяма е вероятността и заплахата от световен спор, от едната страна на който ще бъдат Съединените щати и техните съдружници, от другата - Русия, Китай и техните съдружници, които включват, по-специално, Куба.

Но американците вършат същото против Китай, употребявайки Тайван. Също по този начин е добре известно, че Съединени американски щати имат личен център за електронно разузнаване в северната част на Норвегия в град Вадсьо, откъдето се следи цялото пространство на Русия до Урал.

Цялата информация от центъра във Вадсьо се предава непосредствено от норвежците на Централно разузнавателно управление на САЩ, без даже да се обработва. По отношение на електронния шпионаж американският център във Вадсьо е за Русия това, което Тайван е за Китай. Така Куба, Китай и Русия имат цялостното морално право да " слушат " Америка от където им е комфортно. Дори от Луната.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР