Китай и Индия обявиха, че са се съгласили да намалят

...
Китай и Индия обявиха, че са се съгласили да намалят
Коментари Харесай

Китай и Индия обявиха, че ще намалят напрежението по границата

Китай и Индия оповестиха, че са се съгласили да понижат напрежението по противоречивата си граница в Хималаите и да подхващат стъпки за възобновяване на " мира и спокойствието " в района, заяви Ройтерс.
Още по тематиката
Споразумението е било реализирано от министрите на външните работи на двете страни Ван И и Субрахманям Джайшанкар в границите на срещата на външните министри от Шанхайската организация за съдействие (ШОС) в Москва в четвъртък.

В общо официално съобщение Китай и Индия оповестяват, че са постигнали съглашение по пет точки, в това число единодушие, че актуалната обстановка по границата не е в техен интерес и че военните елементи от двете страни би трябвало бързо да се раздалечат и да понижат напрежението.

Договореността беше реализирана след конфликти в граничната зона в западната част на Хималаите по-рано тази седмица.

Китай и Индия се упрекнаха взаимно в пукотевица във въздуха по време на опълчването, което нарушава отдавнашната процедура да не се употребява огнестрелно оръжие в сензитивните сектори на границата.

Китайското външно министерство заяви в петък, че Ван е декларирал пред Джайшанкар, че е извънредно неотложно незабавно да се прекратят провокациите като пукотевица и други рискови дейности, които нарушават уговорките, поети от двете страни. Китайският външен министър е настоял военният личен състав и техника, които са нарушили границата, да бъдат изтеглени и граничните елементи и от двете страни бързо да се раздалечат за деескалация на напрежението.

Китайският англоезичен вестник " Глоубъл таймс ", издание на официоза на Китайската комунистическа партия " Женмин жибао ", разяснява в публицистична публикация, оповестена в четвъртък, че всевъзможни диалози с Индия би трябвало да бъдат придружавани с " бойна подготвеност ". " Китайската страна би трябвало да бъде изцяло готова да предприеме военни дейности, когато дипломатическите контакти се провалят, и силите й на първа линия би трябвало да са в положение да реагират на изключителни обстановки и да са подготвени да се бият когато и да е /.../ Индия има ненормална самонадеяност при конфронтирането с Китай. Тя няма задоволително мощ. Ако Индия е превзета от крайни националистически сили и продължава да следва радикалната си политика по отношение на Китай, тя ще заплати тежка цена ", написа вестникът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР