Китай и Европа не трябва да гледат eдин на друг

...
Китай и Европа не трябва да гледат eдин на друг
Коментари Харесай

Китай иска с ЕС да са сътрудници, а не съперници

Китай и Европа не би трябвало да гледат eдин на различен като на противници или да влизат в конфронтация поради другите си политически системи. За това предизвести китайският президент Си Дзинпин п висши чиновници на Европейския съюз на първата среща на върха сред Пекин и ЕС от четири години, оповестява " Ройтерс ".

По време на срещата за разискване на разнообразни въпроси - от комерсиалните несъответствия до Украйна, Си означи и че Китай е подготвен да трансформира Европейския съюз в основен стопански и търговски сътрудник и да си сътрудничи с него в региона на науката и технологиите, в това число изкуствения разсъдък.

Той също по този начин призова ЕС да " отстрани всевъзможен тип интервенция " в двустранните връзки.

По време на еднодневното си посещаване ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел и висшият представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел ще се срещнат и с китайския министър председател Ли Цян.

Това ще бъде последният им късмет за среща с високопоставени китайски чиновници преди началото на изборите за Европейски парламент следващата година, което ще докара до промени в управлението на Съюза.

И двете страни се пробваха да омаловажат упованията преди срещата. В понеделник китайският външен министър Ван И предизвести основаните в Пекин дипломати от страните членки на Европейски Съюз, че Европа би трябвало да избере " мир и непоклатимост " пред " нова Студена война "

По-рано тази седмица пък европейски чиновник съобщи в Брюксел, че " няма нито един извънреден резултат, който да увенчава срещата на върха ", като добави, че няма да има взаимно изказване.

В различен удар по връзките сред Европейски Съюз и Китай, Италия - страна членка на блока, публично уведоми Пекин " през последните дни ", че напуска китайската самодейност " Един пояс, веднъж ".

Въпреки че редица еврокомисари посетиха Пекин тази година, откакто Китай анулира рестриктивните мерки, въведени при напредването поради пандемията, не бе реализиран огромен прогрес по главните противоречиви точки в връзките.

Европейският съюз иска Пекин да употребява въздействието си върху Русия, с цел да постави завършек на войната, като главен фокус на пътуването ще бъде настояването към Си да спре китайските частни компании да изнасят създадени в Европа артикули с двойна приложимост за Русия за нейната военна акция. Брюксел в началото не включи тези китайски компании в последния си пакет от наказания против Русия, показан предишния месец, прецизираха европейски чиновници.

Европейски Съюз е угрижен и за " небалансираните " стопански отношения и отбелязва, че търговският му дефицит от близо 400 милиарда евро с Китай отразява рестриктивните мерки върху бизнеса в блока.

По-рано Пекин се опълчи на разследване на Европейски Съюз за дотации за китайски електромобили и на политиката на Съюза за " понижаване на риска ", тъй че да анулира зависимостта си от китайския импорт, изключително на сериозни първични материали.

Миналия месец китайският външен министър Ван И съобщи на френския си сътрудник Катрин Колона, че най-големият риск е " несигурността, подбудена от необятната политизация " и че  " зависимостта, която би трябвало най-вече да бъде понижена, е протекционизмът ".

По време на визитата на Колона Китай предложи безвизово влизане на жителите на петте най-големи стопански системи в Европейски Съюз в опит да подтиква следпандемичния туризъм и да усъвършенства имиджа си на Запад след утежняване на връзките по време на пандемията от COVID-19.

Представители на Европейски Съюз смятат, че двете страни биха могли да си сътрудничат повече в дейностите за битка с изменението на климата и за поощряване на биоразнообразието.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР