Китай глоби Mintz с 1,5 милиона долара за „неодобрена“ работа след нападения в офиса в Пекин

...
Китай глоби американската фирма Mintz Group с около 1,5 милиона
Коментари Харесай

Китай глоби американската фирма Mintz Group с около 1,5 милиона долара за извършване на „неодобрена статистическа работа“ след нападение на офиса му в Пекин предизвика притеснения относно отвореността на Китай към чуждестранни инвестиции.

Статистическото бюро на Пекин заяви в решение от 5 юли, съобщено за първи път от The Wall Street Journal, че фирмата е извършила „статистически разследвания, свързани с чужбина“, без да търси и получава одобрения.

В допълнително известие на уебсайта си от 14 юли бюрото каза, че Минц е провел 37 такива разследвания от март 2019 г. до юли 2022 г.

Като наказание, бюрото конфискува 5,34 милиона юана от „незаконните приходи“ на фирмата и наложи административно наказание в еквивалентен размер, което доведе до обща глоба от около 1,5 милиона долара.

Минц има 60 дни да подаде жалба и шест месеца да заведе административно дело. Той не отговори на искане за коментар от информационната агенция Ройтерс.

Фирмата по-рано е заявявала, че е лицензирана да извършва законен бизнес в Китай и че винаги е работила законно.

Според уебсайта на Mintz услугите му включват проверки на миналото на потенциални бизнес партньори и нови служители, събиране на факти за съдебни дела и вътрешни разследвания.

Китайските власти нахлуха в офиса на Mintz в Пекин през март и задържаха всичките петима местни служители в това, което се оказа началото на мащабна репресия срещу консултантски фирми и фирми за надлежна проверка, включително офиса на Bain & Company в Шанхай и Capvision Partners.

Чуждестранни бизнес лобита заявиха, че репресиите увреждат доверието на инвеститорите във втората по големина икономика в света.

Въпреки че тази година Китай се отваря отново за бизнес със света, след като премахна пандемичния контрол, който на практика затвори границите му, той стана по-подозрителен към ангажимента си със Запада, в съответствие с призива на президента Си Дзинпин да постави националната сигурност над всичко останало.

Пекин актуализира закон срещу шпионажа през юли, който разшири определението за шпионаж и забрани трансфера на информация, свързана с националната сигурност.

През последните години Китай измени множество закони, за да ограничи чуждестранния достъп до своите данни, като например изискване данните да се съхраняват в китайски сървъри и изискване компаниите с потребителски данни да преминат проверка за сигурност, преди да пуснат акции в чужбина.< /p> Източник: Ройтерс

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР