Китай е в състояние да произвежда фотоволтаични модули много по-евтино

...
Китай е в състояние да произвежда фотоволтаични модули много по-евтино
Коментари Харесай

Сравнение, колко струва производството на слънчеви панели в ЕС, Китай, САЩ и Индия

Китай е в положение да създава фотоволтаични модули доста по-евтино от други страни
Европейската платформа за технологии и нововъведения за фотоволтаични системи (ETIP PV) разгласява докладa си за производството на фотоволтаични системи в Европа (PV Manufacturing in Europe: Ensuring resilience through industrial policy), в който с изключение на всички оценки, се съпоставя и цената на производството на слънчеви панели в Китай, Европейски Съюз, Съединени американски щати и Индия.

Авторите за следващ път се пробват да отговорят на въпроса какво да се направи по този начин, че в Европа да се създават конкурентоспособни панели. В сходен отчет през предходната година ETIP означи, че съществена спънка за развиване на слънчевата промишленост в Европейски Съюз е цената на силата. Докладът излиза на фона на неотдавнашното известие на един от най-големите производители Meyer Burger за затваряне на заводът си за произвеждане на слънчеви модули в Германия.

В отчетът се изследват най- " напредналите " технологии на фотоволтаични модули през днешния ден: TOPCon, хетеропреход (HJT) и " тунелен противоположен контакт " (TBC). Данните на ETIP PV демонстрират, че Китай може да създава панели TOPCon на цена сред 0,160 до 0,189 щатски $ на ват; Индия - 0,195 долара; Съединени американски щати - 0,281 щатски долара; Европейски Съюз - в диапазона от 0,243 до 0,3 $ за ват.

Панелите HJT и TBC са малко по-скъпи на всички пазари, само че остават разлики сред районите, както демонстрира графиката.
 Графика: ETIP/3eNews
Сравнението е направено по образеца на отвесно интегрирана фабрика с годишен индустриален потенциал от 10 GW. Отбелязва се, че без отвесна интеграция поражда нужда от закупуване на съставни елементи, което ще докара до растеж на индустриалните разноски спрямо интегриран производител. Въпреки това при характерни пазарни условия това може да се поправя, да вземем за пример, при продажба на съставни елементи на преференциални цени при свръхпроизводство. Според създателите на изследването, разликата в цената сред оценените райони зависи главно от разноските за материали и труд, а също по този начин и от тези за обезценка на оборудването и постройките. " Разликата в разноските за материали може да доближи до 30% заради транспортни разноски, икономии от мащаба и вносни мита в избрани страни ", оповестяват създателите. " Разходите за труд могат да варират до осем пъти, а разноските за сила в Европа или Съединени американски щати могат да бъдат пет пъти по-високи спрямо Китай ", се показва в проучването.

Стойността на западното индустриално съоръжение може да е с 40% по-висока, поради вносните мита, а разноските за строителството на цех са близо два пъти повече на западните пазари спрямо Китай.

В отчета на ETIP PV показват в обобщение и системите за стимулиране на слънчевата промишленост в оценените райони.

Китай е в положение да създава фотоволтаични модули доста по-евтино от други страни. Това частично се дължи в огромна степен на консолидираната и интегрирана вътрешна верига за доставки, в това число локалното доставяне с материали. В допълнение китайските производители могат да разчитат на ниски цени на електрическата енергия, а също по този начин и на субсидиране, както за аграрни сектори, по този начин и за построяването на фабрики.

В отчета се илюстрира и по какъв начин Законът за понижаване на инфлацията (IRA) на Съединени американски щати е съдействал за внезапен скок на плановете за произвеждане на слънчеви детайли и модули в страната. Въпреки това се регистрира, че слънчевата промишленост в Съединени американски щати остава небалансирана. Освен това IRA не е потвърдил, че е задоволително ефикасен за цялата верига за основаване на стойност - да вземем за пример за стимулиране на производството за полисилиций, силициеви пластини и пр.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР