Киш с бекон и домати - просто го разрежете!Необходими Продукти●

...
Киш с бекон и домати - просто го разрежете!Необходими Продукти●
Коментари Харесай

Киш с бекон и домати

Киш с бекон и домати - просто го разрежете!

Необходими Продукти

Блат


● брашно - 150 г
● масло - 65 г студено
● вода - 35 мл студена
● сол - 1/2 ч.л.
● захар - 1/2 ч.л.
● бакпулвер - 1/2 ч.л.

Плънка


● прясно мляко - 400 мл
● сметана - 100 г готварска или заквасена
● яйца - 4 бр.
● бекон - 100 г
● масло - 30 г
● брашно - 40 г
● ементал - 100 г (или кашкавал, чедър, гауда)
● домат - 1 бр.
● сол - 2 щипки
● черен пипер - 2 щипки

Начин на подготвяне

За да приготвите блата за този киш, сипете в купа брашното и към него нарежете на късчета студеното масло. Втривайте с пръсти до приемане на трохи.

Добавете бакпулвера, солта и захарта и разбъркайте, по-късно налейте водата и посредством нея съединете трохите в безпрепятствено тесто. Ако е нужно, сипете още от водата, с цел да стане елементарно за операция, меко, само че не прекомерно.

Разточете тестото върху слой хартия за печене. Трябва да се получи доста тъничък, кръговиден блат. Поставете непосредствено в тавичка с дм. 27-28 см, като подгънете и покриете компактно и стените и доколкото стига височината на кората. Това е лесният метод, само че може и да разточите блата върху набрашнен плот и след това деликатно, без да го разкъсате, да го положите във форма за киш, покривайки и притискайки добре дъното и стените. Не че този метод е сложен, просто съществува заплаха при прехвърлянето тънкият блат да се прокъса. Ако това се случи, преди да разточите на ново оставете тестото да стегне малко в ледник - 10 минутки, покрито със стреч фолио.

Надупчете с вилица стените и дъното на блата и пъхнете в загрята на 180 градуса фурна за 15 минути.

През това време загрейте половината мляко с маслото на слаб огън - 80 градуса. В останалото мляко разбийте брашното - в случай че кашичката е прекомерно гъста, разредете с още малко мляко и налейте на струйка към течността на котлона. Сложете солта и пипера и варете при непрекъснато разтрошаване 8-10 минути.

По някаква причина тук в тази примес в истинската рецепта се поставя 1 к.л. бакпулвер. Каква роля играе тъкмо, не мога да преценява, само че сложих.

Направете го и вие, в случай че желаете, въпреки да не съм го упоменала в продуктите за плънката.

Разбийте яйцата и сипете към топлата леко кремообразна примес и незабавно разбъркайте. Уверете се авансово, че температурата не е надвишила 80 градуса, с цел да не се пресекат яйцата.

Към всичко това сложете бекона на кубчета и излейте цялата примес във ваничката формирана от блата. Поръсете със Ементал или друго меко сирене, авансово настъргано. Отгоре подредете домат, нарязан на тънки кръгчета и върху него още Ементал.

Върнете във фурната за още 15 минути на същата температура -180 градуса, след това вдигнете до 200-205 за малко, до момента в който се получи прелестен тен и плънката се навдигне и стане пухкава.

Поднесете този киш с бекон и домати топъл, необикновено кремообразен е и доста апетитен!

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР