Киселото зеле е ценен продукт на българската трапеза. Приготвен по

...
Киселото зеле е ценен продукт на българската трапеза. Приготвен по
Коментари Харесай

Рецепта за вкусно и сполучливо кисело зеле без саламура

Киселото зеле е скъп артикул на българската софра. Приготвен по този метод, зеленчукът резервира доста от потребните си свойства през зимата. Млечнокиселата ферментация способства за образуването на голямо количество пробиотици и трансформира зелето в равностойно на кефира в това отношение.

Днес ще ви издадем рецепта за кисело зеле без саламура, което се подготвя в действителност елементарно, а крайният резултат е повече от успешен.
Как се прави вкусно зеле без саламура
Ако желаете на трапезата си да сервирате в действителност вкусно зеле, доста е значимо деликатно да подбирате продуктите, които ще включите при приготвянето му. Важно е да си набавите късен вид зеле, тъй като при по-ранните захарта е по-малко, което може да утежни процеса на ферментация.

Можете към зелето да добавите и моркови. Ако решите да се спрете на тази композиция, съобразете се с пропорциите. На 10 кг зеле се поставят 300 грама моркови.

При изработката на това кисело зеле е целесъобразно да се употребява елементарна едра сол, а не йодирана. На 10 кг зеле се прибавят сред 200 – 250 грама сол.

Разбира се, можете да добавите и ябълки, дафинов лист, кимион, цвекло или други плодове и зеленчуци. Количествата съобразете с усета си.
Каква е технологията при приготвянето на киселото зеле
Нищо комплицирано няма в изработката на това кисело зеле. Разбира се, не трябва да пренебрегвате нито един от стадиите, тъй като по този начин рискувате трудът ви да отиде напразно.

Започнете с почистването на зелето от най-горните листа, които нормално се замърсяват или имат пострадвания. Кочаните също би трябвало да бъдат отстранени. Листата на зеленчука се режат на ситно. Ако сте решили да включите и моркови към рецептата, не забравяйте да ги обелите авансово, а по-късно да ги настържете с едро ренде.
Любима рецепта от баба за свинско месо с кисело зеле
Продукти: свинско месо 600 гр кисело зеле - половин кисела зелка олио вода  зелев сок Най-подходящите дни за подготвяне на к...

Когато зеленчуците са наситнени, идва ред на овкусяването им със сол. Добре би било да си помогнете с ръцете, тъй че да може зелето да се смачка добре и да пусне част от соковете си. Сега е моментът да добавите и останалите подправки или плодове, които желаете.
Как се приготвя съдът, в който зелето ще вкисва
Най-отдолу поставете зелеви листа и по-късно започнете да слагате от зелето и морковите. Пристискайте добре с ръце и направете втори ред от листа, върху които да сложите нарязаните зеленчуци. Правете това, до момента в който продуктите не свършат.

Подредбата наложително би трябвало да приключи с листа, а от горната страна им сложете чиста забрадка и някаква тежест.

В случай, че сте спазили всяка една стъпка, то след няколко часа ще забележите появяването на саламура по повърхността на зелето.
Най-лесният и прелестен метод да си извършите КИСЕЛО ЗЕЛЕ
Зимата рядко минава без кисело зеле, което се подготвя в огромна част от домовете. Хората избират домашното кисело зеле пред купенот...

Запомнете, че най-хубавата температура за ферментиране е стайната. Ако стартира да се образува пяна по повърхността, това е знак, че зелето е почнало да ферментира. Не забравяйте обаче да отстраните пяната.

Идва ред да споделим нещо доста значимо, което би трябвало да вършиме един път на 1-2 дни. Вземете дълга пръчка, с която да продупчите на няколко места зелето. Пръчката би трябвало да доближава до дъното. Това пречи да се образуват газове и неприятни миризми.

Когато зеленчукът стартира да сляга, може да отстраните тежестта и най-горния пласт листа. Кърпата се пере, по-късно се потапя в солен разтвор, отцежда се и с нея още веднъж се покрива зелето. Върху нея се слага тежест, чиито диаметър да бъде по-малък от този на отвора на съда. Важно е образувалата се саламура да излиза от краищата.

Правилната температура за предпазване е межди 1 – 5 градуса. Ако сте спазили прецизно всяка една стъпка, най-после ще имате необикновено апетитен зарзават с прелестен мирис и вкусен тип.

Опитайте и сами ще се убедите, че това зеле е необикновено успешно!

Още от РЕЦЕПТИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР