Киселото зеле е един от най-характерните вкусове на българската кухня.

...
Киселото зеле е един от най-характерните вкусове на българската кухня.
Коментари Харесай

Как да си направиш страхотно кисело зеле?

Киселото зеле е един от най-характерните усети на българската кухня. Без него нямаше да има обичайната яхния и доста други ястия. Освен това е натурален пробиотик, който укрепва имунната ни система, а също по този начин се грижи за вярната бактериална флора. 

В какво можете да мариновате зеле?
 Здравословно ли е киселото зеле? Здравословно ли е киселото зеле?
Да предположим, че имате кисело зеле в менюто си през днешния ден, какво тъкмо имате в чинията си? Здравословно ли е киселото зеле?  И да, и...

В какво ще мариновате зелето зависи от вашите желания и количеството, от което се нуждаете. То може да бъде по-голямо във варел /бидон/ за мариноване, вместителна кофа или по-малки буркани. На пазара има доста съдове за готвене, които ще свършат работата съвършено. Изберете подобен, за който ще имате място във вашата кухня.

СТЪПКА 1. Започнете да мариновате зелето вкъщи с разчистване и настъргване

Почистете добре зелето от загнили листа и всевъзможни недостатъци, разделете го на части и по-късно го нарежете на ситно. Можете да го извършите на ръка, като употребявате огромен нож, само че това занятие е много трудоемко, изключително в случай че планирате да мариновате огромно количество зеле. Можете да го извършите по-бързо и по-ефективно с мелница за зеле, която също ще резервира нарязаните части отмерено дебели. Ако добавяте моркови към зелето, също ги обелете, измийте и ги настържете на ренде.

СТЪПКА 2. Наслоено кисело зеле в буре

Подгответе определения съд за мариноване. Разбъркайте настърганото зеле, моркови, кимион и други подправки. Суровият артикул се поставя на пластове в пластмасова купа или кофа, като се подреждат поредни пластове порции сол ( 1 супена лъжица сол 1 кг зеленчуци ). Изчакайте един час зелето да омекне. Сложете част от зеленчуците в камениново буре за мариноване /или в каквото друго сте решили/, омесете добре с дървена топка или специфична бъркалка, тъй че зелето да пусне колкото се може повече сок. Добавете още един пласт и разбъркайте още веднъж. И по този начин нататък и по този начин нататък и т. н. Попарете топката или бъркалката във вряща вода, преди да разбиете.
 Така ще приготвите най-вкусното кисело зеле Така ще приготвите най-вкусното кисело зеле
Зимата е времето на хубавото вино, приятната компания и… киселото зеле. Освен че е доста вкусно, то е и доста потребно. Кисе...

СТЪПКА 3. Мариноване на зеле. Колко сол да прибавя?

При мариноване на зеле пропорциите не са по никакъв начин малко. 1 кг зеле (или зеленчуци, в случай че добавите моркови) би трябвало да съдържа към 15-20 г каменна сол (1 супена лъжица). Не превишавайте дадените пропорции, тъй като пресолено зеле ще загуби естествения си усет.

СТЪПКА 4. Как да си създадем вкусно кисело зеле с добавки?

Освен наложителната сол към киселото зеле може да добавите нарязани ябълки или моркови. Всичко зависи от вашите вкусови желания. Не забравяйте за верните подправки. Подправете зелето с кимион и прибавете черен пипер, бахар и дафинови листа. Някои хора също харесват джинджифил.

СТЪПКА 5. Как да съхраняваме кисело зеле?
 Експерт: Киселото зеле пази стомаха и корема здрави Експерт: Киселото зеле пази стомаха и корема здрави
Киселото зеле е доста по-ценно и здравословно от прясното бяло зеле, споделя диетологът Андрей Золотарев. Зелето е богато на витамини, в...

Зелето към този момент е мариновано след една седмица - уместно е за директна консумация, само че и за слагане в попарени буркани за консервиране. Може несъмнено да го опитате и да оцените неговата киселинност – в случай че предпочитате по-кисело, продължете процеса на силажиране в буре за най-много 10-12 дни. Всичко зависи от температурата на околната среда. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР