Кирил Стаменов е златотърсач с над 40 години стаж. Създател

...
Кирил Стаменов е златотърсач с над 40 години стаж. Създател
Коментари Харесай

Българският Индиана Джоунс: Средногорието е българското...

Кирил Стаменов е златотърсач с над 40 години стаж. Създател и ръководител на Българската асоциация на търсачите на самородно злато и астероиди. Запалил се по заниманието още като възпитаник. От дете е пристрастен по история, археология и нумизматика. Приятелите с право го назовават българския Индиана Джоунс. Любимият му създател е Джек Лондон, описал приключенията си като златотърсач в фамозни произведения като “Златният каньон " и “Жажда за живот ”.

Стаменов е направил карта на находищата със самородно злато у нас, която актуализира непрекъснато. Членовете на Асоциацията към този момент са към 3000 души.

Тръпката на златотърсача е огромна. Пипне ли, няма избавление, признава Кирил Стаменов. Лятото е обичаният сезон на хората с рискован дух - време за събори на братството и нови експедиции. Тази година златотърсачите откриват сезона през днешния ден със надпревари с металдетектори, улеи и драги на река Мечка в първомайския квартал Дебър. Стотици запалянковци от цяла България, както и хора от задачите Балкани -Гърция, Албания, Румъния, Турция, Сърбия, Косово, се стекоха на събора.

Участниците наложително си носят ултравиолетови фенерчета - с тях мнозина си откриха естествени рубинчета. Да влезе в ролята на златотърсач, се изкуши даже кметът на Първомай Ангел Папазов.

Първомай е единствено за загрявка

- златотърсачите не престават летния маратон със надпревари на Леденика край Враца, след това на Маджарово и на хижа Каваклийка, където регионът е също доста златоносен.

България е самобитно Елдорадо - в Европа сме една от най-богатите на златоносни находища страни и това напълно не са празни приказки, уверен е Стаменов.

Много златоносни са регионите на Западна Стара планина сред Белоградчик и Берковица, регионът на Кърджалийско, Ивайловградско, както и регионът на Странджа - изключително река Велека и притоците й. Цялата Струма с притоците й, Витоша - съвсем на всички места в България има златоносни региони.

Да не приказваме за Средна гора, която е цялостна със остарели антични тракийски рудници. От епохи Средногорието, изключително регионът на Панагюрище по реките Луда Яна и Тополница, е фамозен като най-златоносен. Неслучайно там има няколко мини, където още по социализма е добивано и злато около другите метали.

Златоносен е и регионът към Пловдив -

и откъм Родопите, и откъм Средна гора. Край Асеновград са златоносни реките в региона на Горнослав, Долнослав. Някои притоци на Чая също са богати на златинки, изяснява нашенският Индиана Джоунс.

Около хижа Каваклийка изключително богат за златинки е регионът на Горно ново село и Долно ново село, където в миналото е била така наречената Златна равнища. А равнищата в миналото в действителност е била богата на златни парчета. Дори преди година там късметлия е разкрил с металдетектор много положителни парчета самородно злато.

Родопите пък са най-богати на полускъпоценни камъни у нас. В региона на Кърджали, Момчилград, Маджарово, Крумовград има изстинали 6-7 вулкана, вследствие на което са се образували минерали - ахат, яспис, халцедон, аметист, рубини, споделя Стаменов.

Негови сътрудници от чужбина също признават, че сме самобитно Елдорадо. Преди година бил посетител на международния шампионат на златотърсачите в полското градче Златория, където се срещнал с представители на Световната асоциация на златотърсачите.

Станах медийна звезда,

изключително откакто подарих на всеки от ръководителите на националните асоциации шишенце с рубинчета и самородно злато от България. В Полша имат една-единствена вада, където са промивали злато през Средновековието. Златинките, които намират през днешния ден, са толкоз дребни, че чак ми стана смешно какъв брой им се радват, признава златотърсач номер 1. Чудели се, че той образова българите къде да търсят и да промиват злато.

Няма златотърсач милионер, само че щастието да намериш самичък златинка, рубинче, минерал е неописуемо. Хобито е скъпо - легенчетата са по 50-60 лв., улеят - 150-200 лв., драга с помпа с маркучи е 1000-1500 лв.. Металдетекторите са 1000-1300 лв.. Като прибавиш горивото за колата и за помпата за промиване на златото, сметката набъбва. Понякога грам злато, който си намерил, ти излиза на двойна цена от тази на пазара. Но заниманието си коства, а и те поддържа в добра форма, безапелационен е Стаменов.

Двама са най-големите късметлии измежду търсачите у нас, които намират много положителни парчета самородно злато.

Ванката от Павел баня и Данчо от Вършец са най-хубавите в търсене с металдетектор.

Данчо намерил два огромни къса кварц със злато - единият над 55 грама, другият - 33-грамов, неповторим, извънредно хубав микс. Грехота е да го счупиш, с цел да извадиш златото. В истинския му тип има колекционерска стойност и цената му скача с най-малко 30 %, изяснява спецът. Ценните находки, засечени с металдетектор, са от региона на река Мътивир, в региона на Ихтиманска Средна гора. Наскоро Данчо се върнал с находки от фамозната Златна равнища.

Не става обаче единствено с шанс, желае и доста вървене из пущинаците. Най-големите самородки, които самият Стаменов е откривал, са 11-грамова и 4-5-грамова.

Открил ги в региона на рудниците край село Стремци, недалече от фамозния античен град Перперикон.

Стаменов чака

наводненията от последните дни да отмият наноси и да открият зарити до неотдавна самородки,

изключително в Средногорието.

Именно там златотърсач номер 1 възнамерява идната си експедиция - ще обикаля с другари Свеженско и деретата откъм Розовец, Успеново и Александрово, където има тракийски златни рудници. Ще обследва и цялостните с кварцови жили дерета на река Саплама до Александрово. Там спецът ще тества на терен и последния модел металдетектор, с който към този момент е разкрил две златинки.

Предстои му и експедиция по реките край Ардино - там другари геолози му дали жокери за залежи на златинки, колекционерски рубини и минерала цирконий.

Последната обич на златотърсач номер 1 обаче са метеоритите. Мечтата му е най-накрая да пипне пай от астероид, открит у нас. Досега единствено най-амбициозните търсачи попадат на хематит, магнетит или антична шлака от остарели рудници.

Библията на Индиана Джоунс

Късмет не е задоволителен. Образовайте се, научете разпоредбите, преди да тръгнете за злато. Най-важно е да знаеш къде да търсиш. Златинката е 19 пъти по-тежка от водата и 7 пъти по-тежка от материала в реката - това са част от постулатите в Библията на златотърсача, основана от българския Индиана Джоунс.

Опасно е да се разкопават антични могили. Знам за археолози, станали жертва на досег с предмети - пръстени, гривни, открити при разкопки. Проклятие или болест - не знаеш какво може да ти лепне предметът - някои микроорганизми живеят 2000 години, предизвестява шефът на златотърсачите.

Хайдушките съкровища

Спорно е до каква степен фамозните съкровища на Вълчан челник и поп Мартин са единствено легенди и митове. Има цяла общественост у нас, запалена по търсене на скрити и билязани с нишани иманета, изяснява Стаменов. Припомня циркулиращите десетилетия изказвания, че точно с дарено от войводата Вълчан злато карловските братя Евлоги и Христо Георгиеви са построили Софийския университет.

На младини и самият Стаменов е обикалял в търсене на хайдушки нишани по скалите из Врачанския, Еленския балкан, към връх Ботев, из страховитото ждрело Стенето, сред хижа Дерменка и село Черни Осъм. Доста хора измряха в пещерите, на някои още костите им са там, споделя спецът. Виждал е някои от фамозните карти на особено обработена, топена в парафин, заешка кожа с рисунки за пътя към скрити съкровища. Не е видял жив късметлия, разкрил хайдушко имане.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР