Кирил Петков не е типичният български министър-председател41-годишният предприемач в областта

...
Кирил Петков не е типичният български министър-председател41-годишният предприемач в областта
Коментари Харесай

Кирил Петков: България трябва да стане учебник по изкореняване на корупция

Кирил Петков не е типичният български министър-председател

41-годишният бизнесмен в региона на пробиотиците и ученик на Харвард е дилетант в политиката. Той не би могъл да бъде по-различен от Бойко Борисов, някогашният охранител, който доминираше в българската политика в продължение на 12 години, до момента в който не подаде оставка предходната година след митинги против корупцията. Така стартира публикация на, отдадена на изявление на премиера Петков за The Observer.

След три избора за парламент в границите на осем месеца новосъздадената групировка на Петков „ Продължаваме Промяната” оглави коалиция от четири партии, като даде обещание да се оправи с най-вредния проблем на България - корупцията.

В изявление за The Observer Петков декларира, че желае да изкорени корупцията по време на 4-годишния си мандат. „ Не споделям понижаване на корупцията, а цялостно изкореняване”, отбелязва той и прибавя, че се надява България да бъде учебник за това по какъв начин корупцията може да бъде отстранена за малко време.

„ Не мисля, че е толкоз мъчно. България има 6,5 милиона души - тя не е толкоз огромна страна - тъй че това, което наподобява като непостижима задача за доста огромна страна, не мисля, че е такава за България”, акцентира българският министър председател.

Пред медията той приказва преди полицията да арестува Борисов и да претърси дома му в четвъртък, откакто Европейската прокуратура разгласи, че е почнала 120 следствия за измами с евросредства в страната. Длъжностните лица не прецизират обвиняванията против Борисов, който в предишното е бил упрекван в корупция и постоянно е отричал да е правил нещо неправилно.

Решението на основния прокурор на БългарияИван Гешев да освободи Борисов от ареста, без да му повдигне обвиняване, откакто съобщи, че е разкрил процедурни пропуски и че някогашният министър-председател не може да бъде арестуван повече заради липса на доказателства, провокира остри рецензии от страна на държавното управление.

„ Изправени сме пред следващия бойкот от страна на прокуратурата, ръководена от Иван Гешев”, са думите на Петков, които медията цитира.

В изявлението си преди ареста на Борисов Петков се разграничава от предшественика си. Според него водачът на ГЕРБ би трябвало да подписва покупко-продажби с „ олигархичната система”, с цел да резервира властта си. За разлика от тях, в партията, която той основава, дружно със състудента си от Харвард Асен Василев - в този момент министър на финансите, имало „ голяма хигиена”. „ Ние сме самостоятелни, започваме на чисто и не подвластен от никого”, твърди Петков.

Седейки на масата на Европейски Съюз, България ще отстоява демократичните стандарти, споделя още той.

„ Отсега нататък ще виждате България да приказва за върховенството на закона като в действителност мощен покровител. Първото нещо, което би трябвало да извършите, е да се вгледате в себе си и да се уверите, че сте свършили работата си, преди да сочите с пръст”, разяснява Петков, представен от The Guardian.

Петков задава въпроса за какво Вашингтон, а не София, наложи наказания на Делян Пеевски, за който се твърди, че управлява Борисов подмолно. Съединени американски щати го разказват като човек, който „ постоянно се е занимавал с корупция, употребявайки търговия с въздействие и подкупи, с цел да се защищити от публичен надзор и да упражнява подобен върху основни институции и браншове в българското общество”, написа още The Guardian.

Петков съобщи: „ Мисля, че би трябвало да повдигнем вежди за какво някой от 8000 км разстояние може да види по-ясно значими корупционни действия”. Той намира виновността в София: „ Първо би трябвало да погледнем за какво прокуратурата в България си е затворила очите за това”.

Премиерът желае оставката на Гешев, макар че няма пълномощия да направи това, отбелязва изданието. Миналия месец министър председателят връчи на основния прокурор лист с 19 лица, обвързван с медийни изявления за корупция по високите етажи на властта, и прикани прокурорите да си свършат работата.

Луиза Славкова, шеф на Фондация „ Софийска платформа “, която предизвиква демокрацията, дефинира решението на Петков да съобщи имената като невиждано. „ Те (правителството) имат опция да се съсредоточат върху токсичния триъгълник сред бизнеса, политиката и медиите”, сподели тя.

Даниел Смилов от Центъра за демократични тактики в София съобщи, че Петков и партията му имат „ капацитета да извърнат посоката и да трансфорат България в страна, която не е редовно определяна като най-корумпираната” в Европейски Съюз.

The Guardian отбелязва, че казусът за Петков е, че първичната му стратегия е „ изпреварена от всевъзможни кризи”. Галопираща инфлация, продължаващият ковид - България е с най-нисък % на имунизиране в Европейски Съюз, както и война в Европа. България няма обща сухопътна граница с Украйна, само че не може да избегне следствията от спора в съседство. Войната е сложен въпрос за обединението, защото някои нейни членове в предишното са били проруски настроени, макар че всички осъдиха нашествието, маркира изданието.

„ Това, което ги сплотява, е позицията им против корупционните дейности на предходното държавно управление, само че когато става дума за някои от другите въпроси, има напрежение, меко казано”, твърди Смилов.

По-рано този месец министърът на защитата на България Стефан Янев беше отхвърлен от кабинета, откакто отхвърли да дефинира съветската инвазия като война.

Досега България поддържаше глобите на Европейски Съюз против Русия, само че се опълчи на възбраната за импорт на съветски петрол и газ - позиция, която се поддържа и от Германия и Унгария. „ Ние сме най-зависими от съветския газ измежду страните от Европейски Съюз. Понякога сме 100% подвластни, което е потресаващо”, споделя Петков. Той се надява до лятото да бъдат приключени междусистемната газова връзка и дълго отлаганият 182-километров водопровод, свързващ България с Гърция, който ще доставя по-евтин газ от Азербайджан и ще наруши монопола на Русия.

Въпреки че България поддържа филантропичната помощ и вероятностите за участие на Украйна в Европейски Съюз, тя изключва опцията за изпращане на оръжие.

Въпреки проевропейските компетенции на Петков, Славкова твърди, че към момента има неизясненост в връзката на обединението по отношение на съюзите на България, изключително в подтекста на „ медийното пространство, което дълги години не приемаше съществено опитите за дезинформация от страна на Русия”.

Тя счита, че България се намира в повратна точка, сравнима с края на 90-те години на предишния век, когато след десетилетие на неустойчивост след рухването на Берлинската стена, страната избра пътя на запад. „ Това е исторически миг за страна като България, като че ли се намираме в миг, в който съвсем отначало би трябвало да решим, че сме част от НАТО и Европейския съюз”.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР