Кирил Петков е най-популярният политик сред младите – казват, че

...
Кирил Петков е най-популярният политик сред младите – казват, че
Коментари Харесай

Кирил Петков ексклузивно: Мечтата ми е Терминал 2 да се превърне в посрещащия, а не в изпращащия терминал

Кирил Петков е най-популярният политик измежду младите – споделят, че неговото ръководство като министър-председател ги е отърсило от апатията и е върнало интереса им към държавните въпроси. По-възрастните пък регистрират силата му като плюс, изключително в изискванията на потребност от бързи решения за страната в сложните времена на рецесии. Какво обаче коства на Петков битката за другата България, по какъв начин вижда смяната оттук насетне, има ли лимит, след който би се отказал от идеята си, разговаряме* със съпредседателя на Продължаваме промяната и лидер на листата на обединението с Демократична България в 23-и МИР в София.

Роден е на 17 април 1980 година в Пловдив в фамилията на Петко и Венета Петкови. Емигрира с татко си в Канада, до момента в който е възпитаник, само че се завръща в родината преди 15 години. Възпитаник е на „ Харвард “, само че води като преподавател курсове в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Влиза в политиката като длъжностен министър на стопанската система в кабинета на Стефан Янев през май 2021 година, а шест месеца по-късно с Асен Василев печели парламентарните избори и на 13 декември е определен за министър председател със 134 гласа от тогавашното 47-о Народно събрание.

- Г-н Петков, честита пролет. Идва ли възраждането на България и политиката у нас с изборите на 2 април?

- Абсолютно настава възобновление. И ще Ви кажа за какво – не тъй като има някаква смяна в броя на партиите, които се кандидатираха за присъединяване в тези избори, а тъй като хората осъзнават най-накрая, че в действителност съединението прави силата – първо отвън Народното събрание, а по-късно и вътре.

Това, което се случи, е, че към този момент осем партии, в това число и земеделците от Български земеделски народен съюз и „ Обединени земеделци “, се причислиха в една огромна коалиция предизборно. А нейната цел е – най-сетне да поведе България към един естествен европейски живот. По-интересното е, че цели 77 цивилен организации, които в никакъв случай не са взимали страна в политиката досега, тъй като са упорствали да са надпартийни, в този момент схванаха, че в действителност няма избавител. Те са включиха в книгата на обединяването, а ние заставаме зад техните дела. Няма спасители. Или си оправяме България дружно, или продължаваме да чакаме, да стоим в безвремието.

Тези 77 организации застанаха един до друг с нас – измежду тях са „ Правосъдие за всеки “, природозащитници, борци против насилието над дами, „ Спаси София “, „ Град за хората “, бранители на правата на глухонемите. Ето, това е възраждането – когато хората схванат, че всичко зависи от самите тях. Това възобновление към този момент стартира.

- Слоганът на акцията Ви е „ Има по какъв начин “. А има ли с кого?

- Има и с кого. С всички българи, които имат визия за страната – друга от тази, която се извършва сега. Всички българи, които имат идея и са подготвени да застанат до нас, с цел да я изпълним дружно.



-  Споменавате „ Спаси София “, а идват несъмнено значимите локални избори. Флагманът на тази организация Борис Бонев ли ще е претендентът на сегашното обединяване сред Продължаваме промяната и Демократична България за кмет на София?

- Единственото, което ще кажа, е, че да, Продължаваме промяната, Демократична България и „ Спаси София “ ще се явят с общ претендент в борбата за столицата. За това сме безусловно сигурни, както сме сигурни, че ще победим в София с доста. А името на този претендент ще разкрием с приближаването на локалните избори.

- Обратно към парламентарните избори – коя е съгласно Вас по-опасната коалиция след вота на 2 април – с партия на статуквото, с някоя националистическа групировка или с нов индивид, който би получил парламентарно посланичество?

- Смятам, че още веднъж ще изненадаме всички социолози и в действителност ще получим доста постоянна преднина, която ще ни разреши да управляваме страната. Откъде идва това самочувствие ще питате. От това, че до този миг тези 77 цивилен непартийни организации не са били претегляни електорално от социологическите организации. Това са организации с идея и аз твърдо имам вяра, че успеха ще е наша. При това с доста. Вярвам, че ще можем да образуваме държавно управление без взаимни отстъпки.

- Е ли Движението за права и свободи вероятен сътрудник за Вас? Защото съгласно Европа или най-малко съгласно белгийския министър председател Александър де Кро това е по този начин, откакто поддържа и Продължаваме промяната, и Движение за права и свободи за вота?

- Вижте, пробваха се да слеят двете послания на белгийския министър председател. Движение за права и свободи е част от либералите в Европа, също като Александър де Кро. Това, което той сподели за Движение за права и свободи, е, че да, той като либерал, поддържа всички демократични обединения в Европейски Съюз, в това число и Движението. Това беше просто общата му теза като либерал. Докато това, което сподели за нас, бе, директна пропаганда: „ Гласувайте с бюлетина номер 12, в случай че желаете да намалите корупцията в България и да влезете в Шенген “. Едното е обща демократична поддръжка, другото е директна поддръжка за нас.

Разликата е голяма, нали? Лично аз различен път не съм срещал министър председател на непозната европейска страна да изрази такава позиция с решителност и даже да съобщи и назове номера на бюлетината, с която може да бъде осъществена смяната.

- Г-н Петков, има ли лица в самата „ Промяна “, които Вие в миналото сте подрепяли, а по-късно мощно сте се разочаровали?

- Най-голямото ми отчаяние си остава ИТН, с която управлявахме. В началото мислех, че това са хора, които, също като нас, желаят да бъдат част от смяната на страната, а се оказаха клиентелисти на статуквото, опитващи се да усвоят корупционните пари. Слава Богу, не съумяха. Но това ни коства ръководството.

- Кой е огромният зложелател на страната към днешна дата?

- Най-големият зложелател на страната са всички политици, държавници, хора в публичния бранш изобщо, които считат, че парите на хората са техни пари. Това е голямата корупционна машина, зад която стоят немалка част от политическите партии у нас.

Ние се борим точно против това. Не ми се желае да има повече избори, само че това, което ни се случва, потвърди, че ние няма по какъв начин да станем сътрудници на корупцията единствено и единствено, с цел да реализираме лъжлива непоклатимост. Ние сме подготвени да поведем България напред – без корупция и с естествен европейски живот, на колкото и избори да се постанова да се явим.

- Превърна ли се президентът Румен Радев от обединител също във зложелател?

- Вижте, подлагали на критика сме държавните управления на Румен Радев, само че също по този начин е имало и политики, които сме оценявали. Бяхме извънредно сериозни във връзка с изразеното предпочитание за връщането назад на „ Газпром “, да вземем за пример, както и че преназначиха част от държавните чиновници от времето на ГЕРБ още веднъж на върха на администрацията. Сред тях са и хора, отговарящи за еврофондовете.

Отправихме забележки и против алармистките, погрешни изявления на финансовия министър Росица Велкова. Която първо сподели, че има огромен проблем във финансите на страната, а на идващия ден опроверга сама себе си. Истината обаче е, че има и положителни министри.

И сме отчели тази им роля. Например, това е министърът на правораздаването, който се бореше да вкара закона за надзор върху основния прокурор. Както и районният министър господин Шишков, който въпреки всичко осветли обстоятелството, че в гордостта на ГЕРБ – автомагистралите, 1/3 от асфалта го няма. Така че да не генерализираме – акцентираме нещата, от които сме удовлетворени, само че и не пестим рецензиите за политиките, които бавят страната в развиването й и са срещу националния интерес.

- Значи ли това, че Крум Зарков би могъл да откри място в бъдещото постоянно ръководство?

- Не, просто значи, че харесваме неговата битка и подхванатите от него първи стъпки за правосъдна промяна – да имаме надзор върху основния прокурор Гешев. Но аз персонално желая да отидем доста по-нататък. Искам да премахнем фигурата на господин Гешев и неговата позиция.

Така, както нямаме основен арбитър, по този начин да нямаме и основен прокурор, с цел да няма монопол върху прокуратурата, както до момента. И да се приключи практиката един човек да опъва чадъра над всички дейности на прокуратурата. Всичко това би трябвало да се промени. Нека дам образец – в множеството европейски страни няма основен прокурор.

- Изправена ли е България в действителност пред догадка за банкрут, господин Петков, или всичко, изречено от финансовия министър, бе един избирателен кьорфишек?

- Ние по този начин го разчетохме. Ако си спомняте, преди предходните парламентарни избори отново имаше доста страшна конференция за студената зима без газ, за бюджетен недостиг от над 6 %. Накрая на годината видяхме, че нито зимата беше люта, нито дефицитът е скочил над 3 на 100, а в действителност се закова на 2,9 % и това на фона на трикратното нарастване на пенсиите на хората.

- Гледате ли към 4-годишен небосвод на ръководство? Досега се говореше за една, най-много 2 години поради турбулентното време…

- Определено да. Защото се видя, че за 164 дни ръководство съвсем нищо не може да се реализира.

За 4 години обаче съм уверен, че можем да създадем голяма смяна за цялата страна. Тогава ще се види разликата.

- Такова постоянно ръководство, Вие като почитател на сноуборда – спорт, изискващ преобладаващ крайник, по какъв начин ще поведете – с левия или с десния?

- Истината е, че един добър сноубордист, а аз считам себе си за подобен (смее се – б.а.), ръководи еднообразно добре напред и с двата крайници. Независимо кой е по-удобен първоначално, в случай че в действителност счита да става победител, ще му се наложи да потвърди, че умее и с ляв, и с десен напред.


Готов да стъпи и на борда, и в ръководството на страната още веднъж 

- Има ли неточност в предходното ръководство, която бихте поправили, в случай че можехте?

- Да. Допуснахме грешката, че дадохме на другите партии обособени министерства и си мислехме с това, че всяка от обединенията ще си носи сама отговорността за протичащото се във ведомството, ръководено от нея. Така изпуснахме контрола върху част от тях и действително трябваше да се борим с част от съдружните ни сътрудници – в тази ситуация Има Такъв Народ. Това е неточност, която повторно няма да допуснем. Всяко министерство би трябвало да бъде под надзор. А партиите в обединението би трябвало взаимно да се управляват една друга. За да не си мисли някой, че може самичък да си провежда политиките в дадена държавна активност.

- Кои са обединенията, за които с Демократична България категорично си казахте, че няма късмет да станат част от  бъдещо ръководство и че са безусловно неразрешени като сътрудници?

- Отговорът на този въпрос минава през отговора по какъв начин ще наподобява вярната форма на ръководство. Първата стъпка пред нас е да извоюваме огромна преднина пред втората политическа мощ ГЕРБ – това не зависи единствено от нас, а от всички жители – от всички пенсионери, от всички младежи. Когато го реализираме, ще изнесем една положителна политика за ръководство. Всъщност нашата концепция в никакъв случай не е била да влизаме в разправии в Народното събрание, в противен случай – желаеме да движим България напред.

Идеята ни е да предложим едни доста ясни 5 положителни политики пред обществото и останалите парламентарни сили. Първо: фокус върху дребните и междинни български ферми по този начин, че да произвеждаме българска храна, а не, както сега – да внасяме 70% от месото, 50% от доматите, 45% от яйцата, 30% от млякото.

Единственият метод да понижим цените на храните в България, е още веднъж да стартираме да ги произвеждаме тук - от български производители за българските фамилии. Само тогава ще бъдат и на български цени.

Вторият ни приоритет е, че желаеме доста съществено да влагаме в районите. Планът ни е да се вложат 25 милиарда в Северна България и 25 милиарда – в Южна, с цел да се реализира паритет на развиването им. Идеята ни е да преодолеем разликата в приходите сред София и провинцията и да реализираме България на една скорост. Това е извънредно значимо, тъй като сега районите изостават.

Следващият приоритет са образованието и опазването на здравето. Трябва да запазим младите лекари в страната непременно. Затова предвиждаме минималната заплата на здравната сестра у нас да е 1500 лв., а на младия доктор – 2000. Същото се отнася и за учителите. И най-накрая парите в образованието да следват качеството. Това значи, че заплатите не просто би трябвало да са най-малко 125% от междинните в страната, само че възнагражденията в образованието би трябвало да се образуват и на база качество на процеса – което зависи от оценките и представянето на учениците.

Не на последно място - имаме вяра и желаеме пълноправното участие на България в Шенген. Защото дребните български компании би трябвало да могат да се конкурират с европейските. Следователно, те не могат да си разрешат да чакат по 3 часа на Дунав мост. Затова още ни е нужна и евтина сила с оптимално огромно българско присъединяване при производството.

Това са политиките, които ще сложим на масата на договарянията за държавно управление и ръководство в идващите 4 години. След 5 пъти следващи избори цената, която ще платят тези, които откажат да поддържат такава положителна стратегия и гласоподават „ срещу “ нея, ще е доста висока за всяка партия. Надяваме се, че партиите, в случай че щете от възприятие за самозапазване, ще я поддържат.

В противоположен случай, наказването на гласоподавателите ще е сурово. Затова съм и толкоз сигурен, че ще имаме постоянно държавно управление, освен това без да се постанова да работи в изискванията на взаимни отстъпки, както предходното.

- Парадоксално обаче, по тези 5-6 целта, даже партии като „ Възраждане “ биха се обединили с вас. Е, може би като се изключи участието в Шенгенската зона… Готови ли сте да приемете поддръжка и от такива фракции?

- Поставяме нещата по следния метод. Ние като първа политическа мощ предлагаме цели за ръководство на страната пред депутатите. Очакваме всеки депутат, който желае да види България напред и разрастваща се, да ги поддържа. Толкова е просто.

- Обвиняват ви, че персоналният ви честен компас се разграничава от общоприетите у нас полезности? Усещате ли някъде да сте прекрачили границите в последните 2 години?

- Ще Ви отговоря по този начин. Не мога да схвана и не мога да си показва, че корупцията у нас към момента продължава да се възприема като нещо обикновено. Може да звучи екстремално, когато споделям, че имам нулева приемливост към корупцията, само че моята баба ми споделяше: „ Не забравяй, рибата се вмирисва откъм главата “. И по тази причина – няма по какъв начин да чакаме смяна без този звук по отношение на корупцията. Ще продължа да се боря. Може моите старания и изразителност ми във връзка с корупцията да наподобяват екстравагантни за балканските ширини, само че държа това да е в основата на политиката ни.

- Как Ви се отразява акцията на Вашите съперници, издигната значително въз основата на офанзиви против персоналния Ви живот? Къде е границата, която бихте сметнали за прекрачена и никакви диалози с такава групировка по-късно не биха могли да се осъществят за общо ръководство?

- Всъщност ние сега сме обект на обществени офанзиви от нашите съперници по всички вероятни флангове. Има към 3500 публикации на месец, които се пишат напълно въз основата на неистини и клюки, отправени към нас.

Атакуват освен мен, само че и безусловно всички, с които съм работил. При това с невероятни измислици. И да, осъзнаваме, че в действителност хората, които финансират тази очерняща акция, имат просто една цел и аз я разбирам прелестно – още веднъж да стигнат до изсмукването на обществения запас.

Истината е, че дребен брой българи, само че доста добре координирани, се стремят по всевъзможен метод още веднъж да се доберат до това. А ние се опитваме да координираме огромния брой българи, които към този момент са решили и изрично споделят „ стига толкоз “. Когато 4 милиарда би трябвало да се преразпределят вместо по банковите сметки на няколко компании към пенсионерите, към младите фамилии, в образованието и опазването на здравето, разбирам за какво съперниците ни са подготвени да влагат големи средства в офанзиви против нас. И даже не става въпрос за самите партии. А за ползите, които стоят зад тези партии.

- Склонни ли сте да вярвате на ГЕРБ, че към този момент гледа към европейската си същина и загърбва предишното си, каквото го познаваме?

- Това, което видяхме, е, че ГЕРБ в действителност получи доста сериозен пестник от нашите северноатлантически сътрудници. Да видят името на финансовия си министър в лист на едни от най-корумпираните хора в Европа и да се озове там не тъй като е взимал, а тъй като е давал пари по този начин, че цели закони като Закона за хазарта да се променят…

Всичко това демонстрира доста ясно сигналите извън, че ГЕРБ няма различен избор, с изключение на да предприеме завой към антикорупционно държание и да поддържа промяната на основния прокурор. Защото в последните 4 месеца тази партия още веднъж демонстрираше подправеното си предпочитание да поддържа правосъдната промяна. Е, към този момент ще й се наложи. 

- Но до момента в който не потвърди желанието си за смяна, не може да бъде Ваш сътрудник?

- Първата стъпка за това е – когато предложим държавното управление с петте съществени политики, в това число промяната на Гешев измежду тях, ще би трябвало да го гласуват…

- Случвало ли Ви се е толкоз да се отчаяте от обстановката в страната, че единственото очакване да Ви остане молитвата и къде в действителност е мястото на вярата във Вашето семейство?

- Дядо ми беше настоятел на църквата „ Св. Седмочисленици “ в София. Той беше мощно набожен, православен християнин.

Като дете съм прекарал немалка част от летните си ваканции в Рилския манастир. Да, набожен християнин съм и аз, само че не манифестирам с това. Няма да ме видите с камерите по светите места да се демонстрирам.

- Запази ли се, господин Петков, крепко фамилията Ви след всички офанзиви, на които бе подложено и то?

- Съпругата ми ми сподели: „ Аз съм подготвена да платя цената на обществените подправени офанзиви, идващи против теб. Правя го, тъй като имам вяра в смяната за България “.



Само мога да благодаря на Линда за голямата поддръжка.

- Къде се виждате след изборите – в Народното събрание или още веднъж в Министерския съвет?

- (отговаря стремително – б.а.) О, сигурно, изрично, в изпълнителната власт. Там усещам, че мога да направя по-големи промени. Смятам, че в Народното събрание надалеч по-добре се вписват хората с юридическо обучение. Докато икономисти като мен се вписват доста по-удачно в изпълнителната власт.

- Ако по този начин се стекат събитията след 2 април, подготвени ли сте още веднъж да поемете премиерския рул?

- Никога не съм се водил от каквито и да е персонални кариерни упоритости. Ще поема онази роля, която би ми дала най-големи благоприятни условия да движа страната напред. Ние с Демократична България сме един тим с идея и функциите в този тим зависят от това къде кой би бил най-подходящ в името на общата ни идея. Никога не съм бягал от отговорност и още веднъж съм подготвен да я поема.

- Имало ли е случай децата Ви да Ви помолят: „ Татко, стой “?

- Не. Но децата ми се интересуват, питат ме за развиването на България. Много се веселя, че те рано съзряват в това отношение. И занапред, изключително по-малките ми две дъщери – на 15 и на 11 години, схващат по какъв начин работи страната и по какъв начин могат да се борят за нея. Мисля, че до момента им беше по-скоро потребно да бъдат част от едно семейство, което в действителност желае да промени България.

- Кога Терминал 2 би бил единствената допустима алтернатива?

- Никога. Потенциалът на България е толкоз огромен, имаме страхотни хора, работещо земеделие, красива природа. Трябва да се преборим за бъдещето й, не можем да се предаваме. Моята фантазия е Терминал 2 е да се трансформира в нарицателно за терминала, на който идват българите от чужбина, а не терминала, от който напущат страната.


Време е да заживеем европейски живот, споделя някогашният премиер  

Снимки: Продължаваме промяната и персонален архив 

*Интервюто е оповестено в последния брой на в. " Уикенд "
ТЕМА преди 16 минути 117 преди 16 часа 627 преди 16 часа 2187

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР