Кирил Домусчиев, избран за нов 4 годишен мандат начело на

...
Кирил Домусчиев, избран за нов 4 годишен мандат начело на
Коментари Харесай

Кирил Домусчиев: Кирил Петков и Асен Василев да си свършат работата до 24.6., не да ни канят по срещи!

Кирил Домусчиев, определен за нов 4 годишен мандат отпред на КРИБ на общото заседание от 31.05.2022., дава отговор на въпроси на Илиана Беновска на брифинг след събранието, излъчен непосредствено в пита-Радио К2, във и по Радио К2 на 93.9MHz.

Илиана Беновска: Г-н Домусчиев, от какво не сте удовлетворени работодателите? И за какво обявявате най-малко 2 дни, към този момент, за митинги против държавното управление на Петков?

Кирил Домусчиев: Вижте, ние казахме на последната конференция, на която бяхме всичките работодателски организации дружно! Националнопредставителните работодателски организации, желая да го подчертая, тъй като има някакви странни работодателски организации, които имам възприятието, че са основани, с цел да пречат и да противостоят на ползите на бизнеса, да подкрепят ръководещите, а не да подкрепят нашата стопанска система. На последната конференция ясно казахме, че митингът не се анулира, а се отсрочва! Тъй като ясно искахме да забележим всичките обещания, които бяха поети, по всичките точки, Вие ги знаете доста добре, по отношение на цената на електрическата енергия, цената за нея, дълготрайните контракти, които желаеме за енергоинтензивните предприятия, цената на газта, проблемите на строителите, на превоза! Докато не бъдат решени ние просто отложихме митинга! Но тогава получихме обещания! В последна сметка нито една наша браншова конструкция, нито една компания не регистрира някакъв прогрес в диалозите. До момента нямаме никакъв прогрес, макар че това е второто заричане по дълготрайните контракти! Няма нищо черно на бяло написано някъде, в това число и по ограниченията, които бяха предоставени! Научихме за тях от медиите и през вчерашния ден на тристранния съвет. Няма нищо, което да касае бизнеса. Това са ограничения, които ние не одобряваме! Не считаме, че те ще оказват помощ на българския бизнес и не считаме, че те ще оказват помощ за понижаване на инфлацията, от която всички страдат! Не единствено бизнеса, само че най-много популацията!

Илиана Беновска: Какво ще ви откаже от тези митинги, тъй като вие посочихте два дни в края на месеца за митинги?

Кирил Домусчиев: Вижте, до тогава има много време! Аз се надявам, че поетите задължения от министър-председателя и от съответните министри, които бяха на тези срещи, ще бъдат изпълнени. Но, защото не виждаме никакво придвижване, ние просто си насрочваме последваща дата. Защото един подобен митинг не се провежда от през днешния ден за на следващия ден. Знаете, че би трябвало да се вземат позволения от Столична община, би трябвало предприятията да се провеждат, хората да знаят и да се приготвят. Така че обикновено е ние да ги обявим по-отрано и да се знае, че досега нищо не се случва!

Илиана Беновска: Политически ли са настояванията ви, подчертайте?

Кирил Домусчиев: Бизнесът не може да има политически претенции! Ние имаме стопански претенции! Искаме като всяка една страна в Европа бизнесът да получава обезщетения или да се намира някаква друга форма за пределни цени. Няма страна в Европа, която да няма формула, като стартираме от Испания с Кралския указ, който дава опция да има пределни цени за бизнеса, с цел да не заплащат свръхвисоки цени, което ги прави неконкурентоспособни, и стигнем до прилежаща Румъния! Минавайки през Германия, Франция, Италия и стигнем до прилежаща Румъния, които са много по-ниски от това, което ни беше дадено и което, като ангажимент! Българската стопанска система не е конкурентоспособна по простата причина, че ние плащаме най-скъпата електрическа енергия и най-скъпия газ! Това рефлектира върху нашите експортни благоприятни условия, върху нашата конкурентоспособност и надлежно върху нашите благоприятни условия да влагаме и да я развиваме тази стопанска система! В последна сметка рефлектира и върху приходите на популацията и върху инфлацията! Протестите са на 24-ти и 29-ти юни!

Илиана Беновска: А това какво значи, че цяла България ще окупирате, или единствено София? Как механически ще наподобява?

Кирил Домусчиев: Предишната организация за 18-ти беше за София. Но в този момент можем да помислим да бъде по-масов митинга и в страната!

Илиана Беновска: До 24-ти юни може ли да кажете въпреки всичко съответно какво очаквате? Да ви поканят Кирил Петков, Асен Василев, да отидете на Министерски съвет?

Кирил Домусчиев: Няма какво да се каним! Трябва да се свърши работата!

Илиана Беновска: Какво?

Кирил Домусчиев: В момента нашите сътрудници са на среща с господин Рибарски в Министерски съвет. Очаквам да има съответни законодателни начинания в посока това, което сме си дали обещание, да се случи! Дай Боже да се случи!

Илиана Беновска: За цената на електричеството?

Кирил Домусчиев: Да, те касаят електрическата енергия и за газта, не знам до каква степен е от неговата подготвеност. Но най-малко за цената на електрическата енергия това, което би трябвало да обсъдят, са незабавни законодателни промени!

Илиана Беновска: Кои сътрудници визирате, другите работодатели или членове на КРИБ?

Кирил Домусчиев: Наши представители на КРИБ и други работодателски организации!

Илиана Беновска: В последна сметка 24-ти въпреки всичко ще пристигна! Кога почти преди 24-ти ще бъдем наясно ще има ли митинги или не? До какъв брой дни?

Кирил Домусчиев: Предполагам, че до 2-3 дни ще стане ясно! Правим срещи с разнообразни равнища на ръководството, на Народното събрание. Надявам се това, което е поето като заричане, да се съблюдава! За да можем ние да работим в един баланс, в един синхрон с това държавно управление за положителното на българския бизнес! А когато българският бизнес е добре, добре е и страната! И това доста хора би трябвало да го осъзнаят!

Илиана Беновска: От „ Промяната “ ли сте недоволни, или от целия съдружен кабинет? Защото видяхме, че с Корнелия Нинова имате съгласие!

Кирил Домусчиев: С Корнелия Нинова имаме съгласие, да! Тя е министър, който ни поддържа и изрично застана зад нашите претенции! Даже някои от концепциите и самодейностите пристигнаха от нейния екип, които ние също възприехме. Така че оттук насетне зависи от Министерски съвет. Зависи от министър-председателя, от министъра на енергетиката и надлежно от някои други отраслови министри и техните представители в Народното събрание. Защото има и законодателни промени. Например господин Рибарски!

Илиана Беновска: Един закачлив въпрос за край по отношение на това, че сте притежател на „ Лудогорец “, удовлетворен ли сте от спортния министър?

Кирил Домусчиев: Вижте, каквото и да кажа, няма да е правилно, защото нямаме връзки със спортния министър! Знаете, че футболното състезание не се контролира от спортното министерство. Така че не бих желал да разясня спортния министър нито с положително, нито с неприятно!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР