Кирил Ананиев издаде заповед, с която направи носенето на маски

...
Кирил Ананиев издаде заповед, с която направи носенето на маски
Коментари Харесай

Куп противоречия в закона за маските, стотици жалби към ВАС

 Кирил Ананиев издаде заповед, с която направи носенето на маски наложително, десетки тъжби са постъпили във ърховния административен съд (ВАС). Някои от тях са и от юристи, оповестява след инспекция правният уебсайт " Лекс ", представен от Dir.bg.

Един от тях е от юрист Николай Хаджигенов. Той обявава в персоналния си блог, че заповедта е издадена в жестоко нарушаване на закона, защото основава обвързване на всички българи да си купят маски и да ги носят непрекъснато под опасност от санкции, а в това време страната не ги обезпечава.

Юристът припомня, че съгласно член 63 ал.4 от Закона за здравето " държавните и общинските органи основават нужните условия за осъществяване на ограниченията по алинея 1, а средствата за реализирането им се обезпечават от държавния бюджет, надлежно от общинските бюджети. "

" Държавата не е основала нужните условия за осъществяване на процесната заповед, трансформирайки я в инструмент за репресии против българските жители. Ерго, сходна мярка няма по какъв начин да отбрани живота и здравето на жителите, съставлява въпиюща корист с право и жестоко нарушава правата на жителите ", написа още в жалбата си Хаджигенов.

Той упорства Върховен административен съд да спре и предварителното осъществяване на заповедта до окончателното изговаряне, както и да бъде назначена съдебно-медицинска експертиза, при която епидемиолог, вирусолог и експерт по защитни средства да изяснят кои маски са ефикасни против ковид и дали въобще той може да бъде спрян с маска.

Тази заран, след надигналото се публично неодобрение, че в аптеките няма задоволително маски, от Националния действен щаб оповестиха, че ще има гратисен интервал - до 0:00 часа в събота, с цел да имат време хората да се снабдят. Оттам настояха, че има обезпечени защитни средства, само че очевидно не било всеобщо на всички места.

В същото време обаче зам.-шефът на " Охранителна полиция " Тони Тодоров сподели пред bTV, че взаимни отстъпки няма да има и полицията ще глобява от през днешния ден.

" Не би трябвало да приказваме за демонстрация на някаква приемливост от страна на полицейските чиновници за неспазване на ограниченията от страна на жителите. Налагането на тези наказания е просто неотложно и наложително. Заявяваме изрично, че няма да вършим компромис с никой ", съобщи той.

Ген. Венцислав Мутафчийски пък акцентира, че следва районните здравни инспекции и Министерство на вътрешните работи да детайлизират къде тъкмо ще е наложително да се върви с маска, само че посочи че това сигурно включва магазини, аптеки, лечебни заведения, банки, превоз, здания на администрацията, всички институции и места, където няма следен достъп.

Шефът на щаба призна, че данните за изгодата от носенето на маски от здрави хора, изключително в случай че не са с най-висока отбрана, са спорни и не се предлагат от Световната здравна организация.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР